Zaharova o kritikama Zapada “U tuđem oku vide trun, u svom ne vide balvan”

Zapadne zemlje pokušavaju da kritikuju Rusiju u situaciji sa Ukrajinom, ali ne žele da se prisjete zločina koje su počinile, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, navodeći kao primjere napade na Jugoslaviju, Libiju i Irak.

Sve kritike Pariza i drugih zapadnih predstavnika Zapada na račun Rusije po pravilu jasno se uklapaju u temelj istine: “Vidimo trun u tuđem oku, a u sopstvenom ne vidimo balvan”. Pre nego što počnu da diskutuju na temu ratnih zločina, trebalo bi da se prisete sopstvene istorije vazdušnih napada na Jugoslaviju, Libiju, Irak – istakla je sinoć Zaharova, prenosi Sputnjik.

Nemoćni bes je nastao u Americi zbog propalih planova da od Ukrajine naprave uporište za napade na Rusiju, napomenula je ona.

Taj gnijev je praktično doveo Vašington do virtuelne tačke bez povratka u bilateralnim odnosima, rekla je Zaharova, dodajući da se očigledno nije pretpostavljalo da će Rusija izdržati taj udar.

Govoreći o pregovorima delegacija Rusije i Ukrajine, Zaharova je rekla da se oni nastavljaju u formatu video-konferencije.

– Trenutno se putem video-konferencija nastavljaju pregovori ruske i ukrajinske delegacije o nacrtu sporazuma o rješavanju situacije u Ukrajini i njenoj neutralnosti. Razgovara se o vojnim, političkim i humanitarnim aspektima – navela je ona.

Zaharova je rekla da je glavna prepreka na pregovorima sa Ukrajinom nesamostalnost kijevskog režima.

– Odluke ne donosi kijevski režim, a donete odluke nisu u skladu sa interesima naroda, građana Ukrajine. Sve se to radi pod uticajem Vašingtona preko odgovarajućih kanala veze, odluke se predstavljaju kao odluke ukrajinske strane, a zapravo one nisu odraz ni realnosti, ni politike usmerene na interese ukrajinske strane, države. Iza kijevskog režima su stručnjaci koji preko tog režima ostvaruju svoje ciljeve – naglasila je ruska zvaničnica.

Ako pođemo od toga da je napredak zapravo kretanje, razvoj i da se pregovori odvijaju, onda to jeste napredak, dodala je.

Kaže i da se Rusija nada da će Kijev shvatiti neminovnost mirnog rešenja problema demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, njenog pretvaranja u neutralnu državu zarad dobrobiti stanovnistva same zemlje i cijele Evrope.

– Što prije to shvate predstavnici kijevskog režima i njihovi pokrovitelji, pre će specijalna vojna operacija biti završena – navela je Zaharova.

Prethodni članakPojačana kontrola saobraćaja na području Prijedora i Trebinja
Naredni članakU Hercegovini i dalje bukte požari