Zaharova: Bombardovanje Јugoslavije kasetnom municijom bio je nehumani eksperiment

Bombardovanje Јugoslavije kasetnom municijom tokom devedesetih godina bio je nehumani eksperiment NATO zemalja koji je na živim ljudima pokazao prave posljedice primjene ovakve municije, rekla je u autorskom članku za Komsomoljsku pravdu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsjetila da je u periodu od 2015. do 2017. godine skupština Italije objavila dokument od 252 strane u kojem se objašnjava koliko je korišćenje osiromašenog uranijuma opasno i sa kakvim su se sve posljedicama suočili oni italijanski vojnici koji su devedesetih godina primjenjivali to oružje.

U onim mjestima, na kojima je bila iskorišćena kasetna municija, broj onkoloških bolesnika porastao je više puta, a svaki dvadeseti italijanski vojnik, koji je imao direktan kontakt sa pomenutom municijom, umirao je od raka u teškom stanju, rekla je Zaharova.

Podsjetivši na stradanje kojem je bilo izloženo stanovništvo bivše Јugoslavije, Zaharova se zatim osvrnula na aktuelni vojni konflikt u Ukrajini i upozorila da sada takva ista prijetnja stoji i nad Ukrajinom.

– Nažalost, ta prijetnja na koju je Rusija više puta upozoravala ukrajinsko stanovništvo sada se realizuje i na ukrajinskoj teritoriji. Zbog radioaktivne i visokotoksične američke i britanske municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajina se pretvara u zemlju koja neće biti pogodna za život – istakla je Zaharova.

Kao primjer, Zaharova je navela Hmeljnicku oblast, koja se nalazi na zapadu Ukrajine, nedaleko od granice sa Poljskom, za koju se zna da je u njoj Ukrajina imala skladište kasetne municije.

U toj oblasti, nakon što je u maju došlo do detonacije skladišta, primjećen je višestruki porast radioaktivnosti.

To je najvjerovatnije i razlog zbog kojeg je povećana radioaktivnost bila primjećena i u pojedinim zapadnim dijelovima Poljske, objasnila je ona.

– Po svemu sudeći, svo tlo, sva zemlja koja se nalazila ispod oblaka koji se uzdigao iznad (detoniranog) skladišta, kao i zemlja u njegovoj blizini, već je kontaminirana radionuklidima – upozorila je Zaharova.

Za oporavak ovog zemljišta, prema njenim riječima, biće potreban dug period i velika svota novca.

Zbog toga, kako je rekla, “Ukrajinci treba da shvate da im Britanci isporučuju pravi otrov”, garantujući im faktički kancerogene tumore, zbog čega Ukrajinci moraju da zahtijevaju da se municija sa osiromašenim uranijumom što prije iznese iz njihove zemlje.

Prethodni članakPočinje 58. Kočićev zbor
Naredni članakSaobraćajna nesreća na auto-putu Zagreb-Split-Ploče, ima poginulih