Zabilježen porast broja smrtnosti djece do pet godina, poznati uzroci

Tokom prošle godine na području Federacije BiH umrlo je ukupno 23.187 osoba, od kojih 11.711 muškog i 11.476 ženskoga spola, a među njima je i 118 djece do pet godina, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Od navedenog broja preminule djece, 63 su dječaka i 55 djevojčica, navodi Večernji list BiH.

Prema podacima Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2022. godinu, koji je izradio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, tokom prošle godine umrlo je 108 dojenčadi ili 6,5 na 1000 živorođenih.

– Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi su oboljenja, stanja porijeklom perinatalnog razdoblja – ukupno 71 umrlo dojenče ili 65,7 posto.

Kongenitalne malformacije nalaze se na drugom mjestu s učestalosti od 12 posto.

Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do 6 dana života čini 61,1 posto svih smrti dojenčadi, dok je zastupljenost kasne neonatalne smrtnosti – smrtnost dojenčadi 7 – 27 dana života 19,4 posto, navodi se u godišnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Povrede i trovanja

U dokumentu stoji kako je tokom navedenog perioda registrovano i pet slučajeva smrti djeteta do pet godina uslijed povreda, trovanja i slično.

U podacima se navodi kako je od posljedica određene infektivne i parazitarne bolesti u razmatranom periodu preminulo jedno dijete, posljedica endokrinih i metaboličkih oboljenja s poremećajima u prehrani takođe jedno dijete, isti broj djece preminuo je i od posljedica oboljenja nervnog sistema.

Oboljenja cirkulacijskog sistema prouzrokovala su smrt šestoro djece, a oboljenja respiratornog sistema, kao i oboljenja genitourinarnog sistema po jednog djeteta.

Nepoznati uzroci

Određena stanja porijeklom perinatalnog perioda razlog su smrti 71 djeteta do pet godina tokom prošle godine, dok su kongenitalne malformacije, deformacije i hromosomske abnormalnosti odgovorne za smrt 13 djece navedene dobne grupe.

Od nepoznatog uzroka preminulo je sedmoro djece, a sa simptomima, znakovima i nenormalnim kliničkim nalazima i laboratorijskim nalazima koji nisu drugdje klasificirani devetoro.

Upoređujući podatke iz navedenog dokumenta za prošlu i pretprošlu godinu, vidljivo je kako je došlo do rasta broja smrtnosti među djecom do pet godina u ovom entitetu. Naime, podaci iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2021. godinu pokazuju da je tokom te godine umrlo 99 dojenčadi ili šest na 1000 živorođenih.

 

Prethodni članakObjavljeno koliko zarađuju direktori javnih preduzeća u FBiH
Naredni članakŠta se mijenja u Zakonu o doseljavanju stručne radne snage u Njemačku?