ZA PREGOVARAČKIM STOLOM NEMA MJESTA ZA SRBE: SDP i Naša stranka zovu na pregovore SDA i HDZ

 

Bh Blok, odnosno SDP i Naša stranka najavili su večeras da će na sastanak oko formiranja nove vlasti u Mostaru pozvati SDA i HDZ s kojima ”ako postoji dobra volja, mogu osigurati funkcionalnu gradsku administraciju”.

Interesantno je da iz SDP-a i Naše stranke koje se vole predstavljati kao multietničke partije i borci za ravnopravnost nisu našli za shodno da na sastanak pozovu predstavnika srpskog naroda u Gradskom vijeću Mostara koji je izabran sa liste ”Ostajte ovdje- Zajedno za naš Mostar” (SNSD i SDS).  Bh blok je ovim potezom pokazao da između njih, SDA i HDZ-a, nema razlike kada je u pitanju odnos prema manjisnkom narodu, te da su sve njihove priče da Mostar bez Srba nije Mostar obična prevara.

”S obzirom na poziv na razgovore koji smo dobili od strane Koalicije za Mostar na temu ‘Zajednički prioriteti u radu Gradonačelnika i Gradskog vijeća’ obavještavamo predstavnike Koalicije i sveukupnu javnost da mi u BH Bloku ne možemo prihvatiti predloženi termin za razgovore. Iako smo spremni na razgovore sa svim političkim akterima koji će participirati u Gradskom vijeću Mostara smatramo da eventualni razgovori moraju biti bolje pripremljeni s jasnim pregovaračkim timovima.

Personalni sastav pregovaračkih timova svih političkih subjekata mora biti jasno definisan i prihvatljiv svim političkim subjektima, zbog inkriminacije pojedinih vijećnika u izbornom procesu, inače nećemo biti u mogućnosti sudjelovati u bilo kakvim razgovorima. Predlažemo da okosnica tih razgovora budu nositelji gradskih lista političkih subjekata koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Mostara”, navodi se u saopštenju BH bloka.

Oni zahtijevaju da se pozivi za pregovore osim na adrese SDP-a, NS-a, šalju i na adresu PMP-a jer će s njima zajednički djelovati u pregovorima.

”Takođe, napominjemo da ćemo sa zanimanjem pratiti kako će se predstavnici SDA i HDZ ponašati u federalnom parlamentu kada je u pitanju usvajanje amandmana Lane Prlić i Anera Žuljevića kojima se pitanje usvajanja budžeta vraća tamo gdje mu je i mjesto – u Gradsko vijeće Grada Mostara. Smatramo da novi gradonačelnik ili gradonačelnica mora imati pravo predložiti budžet, a ne da postanu referent platnih naloga nakon što gradski proračun umjesto Gradskog vijeća Mostara usvoji Parlament Federacije BiH.

Ishod procedure koja se ovih dana odvija u Parlamentu FBiH bit će bitna odrednica o tome kako će i na koji način BH Blok razgovarati s ostalim političkim subjektima u Mostaru.

Zbog toga, predlažemo da sačekamo ishod tog postupka te nakon toga organizujemo zajednički sastanak tri najzastupljenije političke opcije (BH Bloka, SDA i HDZ-a BiH) u Gradskom vijeću Grada Mostara koji, ako postoji dobra volja, mogu osigurati funkcionalnu gradsku administraciju”, poručili su iz SDP-a i Naše stranke.