Za Kordića postavljanje ploče provokacija, za Marića legitiman zahtjev Islamske zajednice

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić komentarisali su danas na konferenciji za novinare potez Medžilisa Islamske zajednice Mostar, koji je u neposrednoj blizini gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta Mostar postavio ploču s informacijama o gradnji interkulturnog centra Mevlana.

– Smatram da je ovo bio politički folklor u kontekstu izborne godine. Lično pozdravljam izgradnju bilo kakvog multikulturalnog ili interkulturalnog centra u Mostaru. Mislim da imamo dovoljno prostora i za takve objekte. Podržavamo bilo kakvu izgradnju, međutim, kao i svi, moramo se držati zakonskih regulativa i propisa. Dokumenti koji su u zadnje tri godine izdani za izgradnju bilo kojeg objekta pratili su zakonsku regulativu – rekao je gradonačelnik Kordić.

Podsjetio je da Centralna zona Grada Mostara ima svoj regulacijski plan iz 1996. godine te da, u skladu sa tim planom, na tom lokalitetu nije predviđena bilo kakva izgradnja.

– Postavljanje table smatram neodgovornim činom i provokacijom. Znate da smo donijeli odluku o izradi Regulacijskog plana Centralne zone, ona je u toku. I danas je bila inicijativa vijećnika da se to što prije pokrene. Lično bih volio vidjeli dobar i moderan regulacijski plan u Centralnoj zoni Mostar kako bi te neke stvari konačno riješili – dodao je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić ustvrdio je kako se radi o legalnom zahtjevu Islamske zajednice i Muftijstva mostarskog, dodavši kako će on zahtjev Islamske zajednice za gradnjom na spomenutoj lokaciji sigurno podržati.

– Ali, još uvijek nije usvojen Regulacijski plan Centralne zone. Mi smo i danas na sjednici Gradskog vijeća postavili pitanje dokle se došlo jer bismo željeli da se u tom regulacijskom planu nađe i ovakav interkulturalni objekt kakav je sad predviđen. Nekad je tu od Islamske zajednice bio zahtjev za islamskim centrom, sad je to za Mevlanom i naravno da treba naći mjesto – smatra Marić.

Po njegovim riječima, službena procedura još nije pokrenuta, ali njegova podrška tom projektu nije upitna.

– Sigurno da ćemo pomoći, barem što se tiče mene i stranke kojoj pripadam, ali sve na kulturan i normalan način. Siguran sam i da ćemo naći dovoljno razumijevanja u Gradu Mostaru kao što smo našli za mnoge probleme kako bi se to riješilo na zadovoljstvo i ravnopravnost svih naroda i vjeroispovijesti u Gradu Mostaru – zaključio je Marić. Fena

Prethodni članakU MOSTARU POČEO SASTANAK SNDS-a, HDZ-a i STRANAKA ”TROJKE” (FOTO)
Naredni članakLavrov: Еvropa bi mogla da napravi smrtonosnu grešku