ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA PRIJAVILA SE 3974 MOSTARCA – EVO KO JE NA SPISKU

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je spisak građana Mostara koji žive izvan BiH, a koji su prijavljeni za glasanje putem pošte na lokalnim izborima u ovom gradu 20.decembra.

CIK je prijavio 3974 Mostarca koji će na svoje adrese dobiti glasačke listiće i tako odlučivati o novoj vlasti u gradu na Neretvi. Ovo je znatno manji broj prijavljenih u odnosu na prošle lokalne izbore u Mostaru 2008. godine.

Spisak prijavljenih možete pogledati na sljedećem linku.

Na današnjoj sjednici CIK BiH je donio odluku da odbije  441 prijavu za glasanje van BiH  za Grad Mostar za 441 birača. Odluka će biti objavljena na web stranici, a u prilogu odluke je baza podataka CiK BiH o odbijenim prijavama kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih  podataka u aplikaciju ‘Provjerite status vaše prijave’.

Žalbe na navedenu odluku mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem CIK BiH do petka, 30.10.2020. godine do 24:00 časa. Žalbe se dostavljaju putem faxa na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese prijavapp@izbori.ba ili lično u sjedište CIK BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

CIK BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju van BiH za Grad Mostar, da posjete web stranicu i provjere da li je njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe, navedeno je u saopštenju CIK BiH.

Izbori u Mostaru održavaju se nakon 12 godina, a na izborima učestvuje 38 stranaka i devet nezavisnih kandidata.