ZA ČASNI KRST U NEVESINJU PLIVALE ŽENE, DJECA, FUDBALERI, NARODNI POSLANICI

U bogojavljenskom plivanju za Časni krst na jezeru Alagovac u Nevesinju odvažnost i poštovanje prema velikom prazniku iskazalo je 60 učesnika, a pobjednik je Srđan Lero (28) iz Bileće.

Zanimljivo je da su u jezero čija je temperatura bilo tek nešto više od 4 stepena uskočile i četiri djevojke, žene, među njima i narodna poslanica Zagorka Grahovac.

Zaplivao je i lokalni paroh, kao i članovi sportskih kolektiva iz Nevesinja među kojima i fudbaleri FK Velež.

Svemu je prisustvovao i načelnik opštine Milenko Avdalović.

Temperatura vazduha bila je 8 stepeni, što je više od temperature vode.

Već je pobjeđivao u rodnom mjestu, a danas je radost praznika želio da podijeli sa prijateljima iz Nevesinja.

„Jeste hladno, ali je osjećaj prelijep i svi učesnici su pobjednici“, rekao je Lero i poručio da pobjedu posvećuje porodici, supruzi i dvoje djece. Lero se, inače, čitavog života bavi sportom, najviše košarkom i plivanjem.

Nakon molitve za osvećenje vode, krst je u hladno jezero spustio starješina Sabornog hrama Mladen Čalija.

„Nadam se da ćemo se još dugo sretati i radovati prazniku, okupljati oko svetog hrama i priređivati bogojavljenska plivanja“, istakao je Čalija.

Među šezdesetak učesnika najmlađi je bio Branko Stevović (11) iz Budve, a najstariji Branko Vojičić (63). Odvažnost je ove godine pokazalo i šest pripadnica nježnijeg pola.

Branko Vojičić je sa dva sina plivao za Časni krst. Nije se žalio na hladnoću pošto je imao jak motiv. Kaže da je po debelom minusu svoju izdržljivost više puta testirao plivanjem u hladnoj Zalomci.

Bogojavljenskom plivanju prethodila je sveta liturgija u Sabornom hramu u Nevesinju i litija do izvorišta Jedreš. Radionevesinje/agencije

Prethodni članakŠirom Srpske litija i plivanje za Časni krst (VIDEO/FOTO)
Naredni članakPrelijep prizor na Bogojavljenje: Tata i kćerka zajedno do Časnog krsta u Trebišnjici