WHO upozorava: Druga godina pandemije mogla bi biti još teža

A shopper wearing a protective face mask as a precaution against the spread of the novel coronavirus covid-19 exits a shop past information posters in Grafton Street in Dublin on October 21, 2020 as Ireland prepares to enter a second national lockdown to stem the spread of the virus that causes Covid-19. - Millions of people in Ireland were getting set for a second national lockdown on October 21, the first European country to take the drastic step as the continent battles a persistent surge in coronavirus cases. (Photo by Paul Faith / AFP)

Druga godina pandemije covida-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, posebno na sjevernoj hemisferi, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo”, rekao je visoki zvaničnik WHO-a Mike Ryan. U svijetu je tokom epidemije umrlo gotovo dva miliona ljudi, dok je oko 91,5 miliona zaraženo.

WHO je objavio da je – nakon dvije sedmice u kojima je zabilježeno manje slučajeva – u posljednjih sedam dana prijavljeno oko pet miliona novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rezultat opuštanja tokom sezone praznika.

“Svakako smo na sjevernoj hemisferi, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi, vidjeli ‘savršenu oluju’ – hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim, mnogim zemljama”, rekao je Ryan.

“U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije nego postane bolja”, rekla je zvaničnik WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove.

Uslijed sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio širom svijeta, vlade evropskih zemalja uvele su ove sedmice strože mjere u borbi protiv pandemije.

Hina