Vulin: Kada su Srbi jedinstveni i stabilni onda je i Balkan miran

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Svesrpski sabor dobra vijest za Balkan, jer kada su Srbi jedinstveni i stabilni onda je i Balkan siguran i miran.

Vulin je ukazao da srpsko nacionalno pitanje na Balkanu ne može da se rješava parcijalno i pojedinačno, nego samo posmatrajući Srbe kao cjelinu, odnosno jedinstven politički narod.

On je rekao da će suštinska poruka skupa koji će sutra biti održan u Beogradu, biti da su Srbi nakon dugih decenija lutanja ponovo postali jedinstven politički narod i da će zajedno donositi odluke suštinske za opstanak bez obzira gdje oni žive.

Vulin je istakao da podjele na prekodrinske, ovodrinske Srbe, na nekakve Prečane, na Srbe iz ove ili one republike ili države, treba da prestanu od momenta kada bude održan ovaj veliki Svesrpski sabor.

– Poruka je – mi smo jedno, svjesni smo izazova koji su pred nama i nećemo dozvoliti da nas, kao u vijekovima iza nas, dijele, svađaju i okreću jedne protiv drugih – naglasio je Vulin, koji je i senator Republike Srpske.

Povodom negativnih komentara o Svesrpskom saboru od susjednih naroda, Vulin je rekao da oni mogu da osjećaju samo zavist, ako nisu u stanju da tako okupe sve svoje sunarodnike, kao i da ne treba da osjećaju strah, jer skup nije uperen protiv ijednog drugog naroda.

– Ovo je dobra vijest za Balkan, jer kada su Srbi stabilni, kada su Srbi jedinstveni, kada je Srbija snažna, onda je Balkan siguran i miran. Ovo nije upereno ni protiv jednog naroda, već je ovo korišćenje prava Srba da budu jedinstven politički narod i da o najbitnijim pitanjima u vezi sa sopstvenim opstankom odluke donose zajedno, razmišljajući o tome kako se one odnose na Srbe bez obzira gdje oni živeb – naveo je on.

POSLIЈE REZOLUCIЈE O SREBRENICI OČEKUЈE SE DA POČNE “IZVOĐENjE RADOVA”

Povodom rezolucije o Srebrenici i šta se Srbi mogu očekivati od Zapada, koje izazove kada je riječ o Srpskoj, Kosmetu i bezbjednosti srpskih zemalja, Vulin je rekao da se poslije glasanja o toj rezoluciji sada pokazuju prave namjere njenih autora.

– Vi sada vidite, posebno u bosanskohercegovačkoj javnosti gde se mnogo piše i govori o tome, kako sad odjedanput govore kako su Srbi počinili genocid. Zaboravili su onu priču o pojedincima i da to nije narod, nego sada govore da su Srbi počinili genocid, da Srbi treba da odgovaraju, da je srpsko rukovodstvo to koje evo sad pokušava da promeni istoriju – naveo je Vulin.

On je dodao da sada očekuje da počne “izvođenje radova”, odnosno da će početi pozivanje na rezoluciju, koju je donijela Generalna skupština UN.

– A, iz toga proizilazi da moramo da promenimo udžbenike, da smo dužni da drugačije posmatramo ne samo svoju istoriju, nego da drugačije posmatramo stvaranje i nastanak Republike Srpske, pa ulogu Srbije, pa ratnu odštetu, pa nas uvlače u sve one teme koje nemaju nikakvog smisla – naglasio je Vulin.

I naravno, dodao je on, ova rezolucija je donijeta sa lažnom idejom da će doprinijeti pomirenju i stabilizaciji na Balkanu, a već sada u BiH je uzavrela atmosfera, u kojoj se Srbi s pravom osjećaju povrijeđenim i uvrijeđenim zato što su ih nazvali “genocidnim”.

– Imate Bošnjake, odnosno delove njihovih političkih elita, jer ne možemo govoriti o celom narodu, a koji smatraju da je sada potrebno kazniti Srbe zbog onoga što se dešavalo u “genocidu” i da je potrebno Republiku Srpsku svesti na nekakav nivo folklora. To izaziva apsolutno nestabilnost i probleme unutar BiH – rekao je Vulin.

On je dodao da je Vlada Crne Gore pred padom zato što su njeni predstavnici glasali za rezoluciju, iako je to u apsolutnoj suprotnosti sa ogromnom većinom građana Crne Gore ne samo Srba, već većinom građana Crne Gore.

“Imate problem u Severnoj Makedoniji gde se ogolilo funkcionisanje te zemlje u kojoj novoizabrani predsednik kaže da on ni na koji način nije konsultovan po tom pitanju. Dakle, vi imate potpunu nestabilnost u okviru samog Balkana”, rekao je Vulin.

On je dodao da se ne smije zaboraviti ni Hrvatska koja je već počela da se ljuti na donošenje rezolucije o Јasenovcu, iako su, kada su donosili rezoluciju o Srebrenici, govorili da to nema veze sa Srbijom i pitali “gdje se pominje Srbija?”. Vulin je zato upitao: “A gde se u rezoluciji o Јasenovcu pominje Hrvatska? A, morala bi se pominjati”.

– Dakle, vidite do čega je to dovelo i ja očekujem da su to sljedeći izazovi. Naravno da će nastaviti da pokušaju da umanje Republiku Srpsku. Nije im uspelo da odvoje Srbiju od Srpske, nije im uspjelo da ubede Srbiju, da kažu da je rezolucija o Srebrenici zapravo rezolucija o tamo nekim zlim Srbima iz Republike Srpske. To je napad na cijelinu srpskog naroda – rekao je Vulin.

Sljedeće što očekuje Vulin je i nastavak udara na imovinu Republike Srpske i samu suštinu postojanja Republike Srpske kao međunarodno priznatog pravnog entiteta.

On je rekao da bi mogli da razmišljaju da u neko dogledno vrijeme ukinu Republiku Srpsku, a od Srbije naplate ratnu odštetu kada bi u neko dogledno vrijeme uspjeli da smijene predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali je istakao da neće uspjeti ni u tome ni da odvoje Srbiju od Srpske i, samim tim, niti da unište Srpsku.

– Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. Sabor će to potvrditi. Podsjetićemo čitav svijet da su Srbi jedinstveni i da Srbija ne misli da zaboravlja na Republiku Srpsku kao što ne misli da zaboravlja na Srbe u Crnoj Gori ili ne misle da zaboravi Srbe u Sjevernoj Makedoniji ili Srbe u Hrvatskoj ili Srbe gdje god oni žive – naglasio je Vulin.

On je istakao da je Srbija učestvovala u donošenju Dejtonskog sporazuma i da će se Srbija boriti da Dejtonski sporazum bude sačuvan, ne duh Dejtona, ne tumačenja Dejtona, već eksplicitno slovo Dejtona, kako je napisano tako mora da se sprovodi.

SRBI SE EVIDENTNO NAЈVIŠE BORE ZA MIR I STABILIZACIЈU NA BALKANU

Govoreći o optužbama od pojedinih susjednih naroda, odnosno političara iz Sarajeva, Prištine i Zagreba da su Srbi prijetnja po mir, a posebno Republika Srpska i Srbija i koju ulogu u svemu tome ima NATO, Vulin je istakao da je evidentno da se Srbi najviše bore za stabilizaciju i za mir na Balkanu.

– Niste mogli da čujete nijednog političkog predstavnika Srba bez obzira da li je u pitanju Republika Srpska ili Srbija koji je govorio o tome da ćemo silom ili ratom bilo šta uraditi ili postići – rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, istorija uči da sukobi na Balkanu počinju kada dođe do pokušaja fizičkog uništenja Srba ili brutalnog gaženja njihovih prava, ali kada su Srbija i Srbi mirni, a stvari funkcionišu uz poštovanje, nikad nema sukoba na Balkanu.

On je rekao da njegovu zabrinutost izazivaju stavovi Sarajeva, Zagreba, a posebno Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, odnosno privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini, jer to nije iz njihove glave.

– Oni nikad samostalno ništa nisu radili, oni nikad samostalno nisu vodili svoju politiku. Plaši me upravo to. Znate, nije slučajno da u istom trenutku velike sile Zapada oduzimaju imovinu Ruskoj Federaciji, Kristijan Šmit hoće da oduzme imovinu Republici Srpskoj, a Aljbin Kurti na Kosovu i Metohiji pokušava da otme imovinu Srbima. Plaši me to što očigledno sve dolazi iz jednog centra – rekao je Vulin.

On je ocijenio da NATO tu treba da posluži kao sredstvo prijetnji, i da Kurti na prostoru Kosova i Metohije sve radi kako bi izazvao Srbiju da mora da djeluje, a onda će se pojaviti NATO koji će reći: “E sada ćemo mi da zaštitimo Prištinu”.

– Tako posmatram i prijem takozvanog Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO pakta, iako moram priznati da mi je to bilo i krajnje logično jer Albanci jesu pješadija NATO pakta, pa treba uvek topovskog mesa, treba neko da čisti minska polja po Ukrajini, što to ne bi radili Albanci. Neće valjda da rade Belgijanci ili tako neko”, kaže Vulin.

Vulin je naglasio da je veoma zabrinut zbog toga što zna da svi ti centri koji nikada nisu odlučivali o sebi, govore jednim glasom i jezikom.

PRODUBITI SPECIЈALNE VEZE

Vulin, koje je i senator Republike Srpske, istakao je da se iskreno zalaže za produbljenje specijalnih veza Srbije i Srpske.

– Zalažem se za to da svi građani Republike Srpske i svi Srbi gdje god da se rode na svetu imaju automatski pravo na srpsko državljanstvo, baš kao što se zalažem da mi Srbi koji smo porjeklom iz Republike Srpske imamo pravo da glasamo na izborima u Srpskoj – rekao je Vulin.

Vulin je zapitao: “Zašto ne bismo odlučivali jedni o drugima, jer jesmo jedno?”

– Ko je to nama bliži, kako Srbija može da se liši Republike Srpske? Kakva bi to zemlja bila? A, sa druge strane, kako Republika Srpska može da zanemari stavove Srbije ili da zanemari nas bar 800.000 koji smo poreklom iz Republike Srpske, a živimo u Republici Srbiji. Mi smo jedno – naglasio je Vulin.

Kada je riječ o pravcima saradnje Srbije i Republike Srpske u narednom periodu, Vulin je istakao da niko ne može da ih spriječi da rade zajedno u svim oblastima.

– Šta to nas sprečava da imamo jedinstvene udžbenike, jedinstvene nastavne planove i programe, da izvršimo harmonizaciju naše privrede? Šta nas sprečava da izvršimo harmonizaciju u oblasti sporta, zašto nemamo jedinstvenu ligu, zašto nemamo brojne druge stvari koje čine život mogućim, a ne ugrožavaju nikoga? – upitao je je Vulin.

Vulin je naveo da Vučić razumije šta je Republika Srpska i koliki je njen značaj, te podsjetio da je inicirao zajedničko obilježavanje četiri veoma značajna datuma iz srpske zajedničke istorije.

– U tom trenutku stranci su bili veoma ljuti, pitali su se šta to treba da znači, a evo nekoliko godina kasnije, to je normalno i to se podrazumeva. Dakle moramo da radimo ono što mi smatramo ispravnim. Vučić je predsjednik svih Srba i kao predsjednik svih Srba on brine o svim Srbima bez obzira gdje oni žive – kaže Vulin.

Vulin je istakao da Republika Srpska ima apsolutnu sigurnost da će Srbija čuvati braniti svim diplomatskim, ekonomskim i političkim sredstvima i da su jedno.

– U ovim teškim trenucima mi pokazujemo da postoji svjetlost na kraju tunela, a to je srpsko jedinstvo“, naveo je on.

Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske, koji navršava 23 godine, pokazao se, kaže Vulin, posebno svrsishodan i potreban.

– Svakako, uvek je zavisilo od onih koji su ga sprovodili. Imali smo mi nažalost i ovde srpske vlade koje su smatrale da je Republika Srpska neka vrsta tereta. Vi sad, otkako Vučić vodi Srbiju, možete da pokažete tačno šta je to Srbija uradila. Ne postoji opština, nema lokalne samouprave koje nema bar jedan vrtić ili školu ili put ili most ili preduzeće koje nije finansirala Srbija. Vi sada možete konkretno da pokažete šta znače specijalne veze. Možete konkretno da pokažete šta znači u životu svakog građanina Republike Srpske – naveo je Vilin.

SUĐENjE DODIKU – TIRANIЈA SILE

Komentarišući apsurdno suđenje Dodiku pred Sudom BiH u Sarajevu, Vulin je ocijenio da je to čisto nasilje, tiranija neprava i sile, te naglasio da bi književnik Petar Kočić da je živ vjerovatno napisao još jednog Davida Štrpca.

– To je čisto nasilje. Milorad Dodik treba da posluži kao primjer kako prolaze oni koji se dosledno bore za srpski narod. On treba da posluži kao primjer kako će proći svako onaj ko se usudi da kaže istinu i da se bori za interes srpskog naroda u Republici Srpskoj i ne samo Republici Srpskoj već svuda – smatra Vulin.

Oni, kaže Vulin, ne traže uporište u pravu ili zakonu niti će ga tražiti, već objašnjenje u sili kao takvoj.

– Republika Srpska ne smije da dopusti da se o njoj odlučuje na ovaj način i da odluke koje će je poništiti bez prava, bez suda, bez zakona, mogu na bilo koji način da se prihvate. Јa sam siguran da će predsjednik Dodik izdržati ovu borbu. Uostalom, takvi su Srbi iz Republike Srpske! Јaki! -, poručio je Vulin u intervjuu Srni.

Prethodni članakCIK pojasnio promjene: Koje stranke će moći birati članove biračkih odbora
Naredni članakDrama u Sarajevu: Potukla se dva migranta, bili potpuno krvavi, odvuklo ih vozilo Hitne pomoći