Vulin: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da srpski i kineski narod, iako su različiti u svemu, spaja ono najvažnije, a to je odluka da budu slobodni.

– Bili smo jedni uz druge kada je bilo najteže. Srbi poštuju Kinu i kineski narod ne zato što ste veliki već zato što ste izabrali da prvo budete pravedni, a onda veliki – rekao je Vulin na promociji kulturne razmjene Kine i Srbije u organizaciji Kineske medijske grupe.

Vulin je istakao da Srbi poštuju Kinu ne zbog velikog broja njenih stanovnika ili njenog bogatstva, nego zbog njene hrabrosti i zbog toga što malobrojni, ali veliki srpski narod smatra ravnopravnim i velikim, saopšteno je iz Vlade Srbije.

– Nikada nećemo zaboraviti žrtvu kineskih državljana koji su umirali zajedno sa nama tokom strašne NATO agresije, posljednjeg nekažnjenog zločina u 20. vijeku, a njihova žrtva je time veća što nisu morali da budu sa nama a izabrali su da dijele naše najteže trenutke – poručio je Vulin.

Potpredsjednik Vlade Srbije posebno je istakao da je, u trenutku kada je EU zabranila izvoz lijekova i medicinskih sredstava, Kina poslala Srbiji prvu veliku pomoć, veću nego što bi smjela da traži i veću nego što bi bilo ko očekivao.

– Zato je naše prijateljstvo čelično, jer smo ga iskovali u vatri. Prijateljstvo naših vođa, predsjednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga nas obavezuje da učinimo sve, baš kao i oni, da naši narodi budu bliže nego što nas geografija ili istorija čine bliskim – rekao je Vulin.

On je istakao da Srbi i Kinezi imaju jednu dragocjenu i veliku osobinu, a to je da pamte i dobro i zlo.

– I jedno i drugo hoćemo da vratimo bar duplo. Zato hvala Vam što ste danas tu. Vaša posjeta je za nas veliko ohrabrenje. U svijetu u kome se toliko laže o Srbima vaša kompanija daje rijetku priliku našem malobrojnom, ali velikom narodu da kaže svoju istinu. Hvala vam, ni vi ni mi nismo sami – poručio je Vulin

Prethodni članakKošarac: Vidljivo je da se pokušava trasirati put izbornog procesa na Šmitovim stavovima
Naredni članakBudućnost izjednačila protiv Partizana