VUJADINOVIĆ: SRBI U SLOVENIJI OKUPLjENI OKO MATICE SRBIJE

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe i u regionu Milimir Vujadinović rekao je da je potpisivanjem Deklaracije o saradnji srpskih društava u Sloveniji poslata poruka jedinstva i okupljenosti oko matice Srbije.

Vujadinović je juče Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave proslavio u Ljubljani zajedno sa Srbima iz Slovenije i prisustvovao potpisivanju Deklaracije, a danas nastavlja razgovore u slovenačkom parlamentu o statusu Srba u ovoj zemlji.

“Juče je bio istorijski dan u Ljubljani. Trudili smo se da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nijedan Srbin na svetu ne ostane sam, a posebno ne tamo gdje žive u velikom broju. Potpisivanjem Deklaracije naša društva u Sloveniji su ujedinjena u njihovom delovanju, bez obzira koji deo populacije okupljali i bez obzira da li dolazili iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, te jedinstvena u očuvanju srpskog nacionalnog identiteta i kulture, polazeći od toga da je Srbija matica oko koje se okupljaju”, rekao je Vujadinović Srni.

On je istakao da Srbi u Sloveniji vide napredak Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, te da su ponosni na tu činjenicu, kao i da osjećaju benefite od napretka matice.

Vujadinović navodi da predstoji borba pred organima Slovenije za bolji status Srba i priznavanje kao nacionalne manjine.

“Dobijanjem tog statusa Srbi bi bili najveća nacionalna manjina. Taj status u Sloveniji danas imaju italijanska i mađarska nacionalna manjina. U Sloveniji je između 70.000 i 150.000 Srba, tačan broj nije poznat, jer na popisu nisu imali mogućnost da se izjasne kao Srbi, što govori o važnosti naše zajednice”, podsjeća Vujadinović.

On će danas razgovarati sa predstavnicima zakonodavne vlasti Slovenije koje će još jednom zamoliti da slovenačka država uvaži zahtjeve srpske zajednice u Sloveniji i omogući njihovo slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti i dobijanje statusa nacionalne manjine.

“Sve, naravno, na osnovu slovenačkih zakona koji polaze od principa autohtonosti, jer su Srbi u Sloveniji autohtoni narod sa korenima u Beloj Krajini još od početka 16. veka. Voleli bi da oni u Sloveniji imaju onakav status kakav slovenačka manjina ima u Srbiji. Smatramo da su ovi ljudi pre svega bogatstvo i korist Slovenije i ponos države Srbije, te most u razvijanju još boljih odnosa dve prijateljske države”, poručio je Vujadinović.

Predsjednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović ističe da je potpisivanje Deklaracije o saradnji Saveza srpskih društava Slovenije i Saveza Srba Slovenije istorijski događaj za Srbe u ovoj zemlji.

“Deklaracija o temeljnim principima dalje saradnje podrazumeva sporazum o saradanji društava na očuvanju srpske tradicije i kulture, a to zapravo znači jedinstvo oko najvažnijih nacionalnih pitanja u Sloveniji. To znači da ćemo se od sada svi zajedno boriti za ostvarivanje naših statusnih pitanja”, rekao je Kokanović Srni.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je sa njima bio predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, jer je to poruka da matica Srbija zajedno sa Republikom Srpskom vodi računa o najvitalnijim nacionalnim interesima Srba u Sloveniji.

“Na ovaj način šaljemo poruku i matici i svim Srbima u regionu i svetu da Srbi nisu duboko podeljen, već jedinstven narod oko najvažnijih nacionalnih pitanja i ljubavi prema matici”, kazao je Kokanović.

Savez srpskih društava Slovenije i Savez Srba Slovenije juče su u potpisivanjem Deklaracije o saradnji u Ljubljani obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i odlučili da zajednički djeluju, ostavljajući iza sebe dugogodišnje nesuglasice među srpskim društvima u Sloveniji.

Prethodni članakPreminuo Duda Ivković
Naredni članakMladić poginuo u teškoj nesreći kod Kalesije