Vujadinović čestitao Mitrovdan: Veliko Nevesinje se oduvijek moglo osloniti na Srbiju

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović  uputio je čestitku povodom Mitrovdana – Dana opštine Nevesinje i Krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske načelniku Opštine Milenku Avdaloviću i svim građanima, te predsjedniku BORS-a Milomiru Savčiću i svim borcima Vojske Republike Srpske.

 

’’Kada god su, kroz istoriju, borci za slobodu širom Evrope i svijeta tražili svetionik i primjer za borbu protiv zavojevača i okupatora, u jedno su mogli da budu sigurni-taj i takav primjer su mogli da nađu u srpskoj Hercegovini i malom Nevesinju! Nikada, tom malom, ali po mnogo čemu velikom Nevesinju nije falilo motiva kada je sloboda, kao ono što je najsvetije,u pitanju’’, navodi Vujadinović u čestitki.

On napominje da je tako bilo i u momentima oslobođenja od Otomanske imperije, u čuvenoj Nevesinjskoj pušci 1875, kada je iz Nevesinja krenulo ponovno stvaranje i osamostaljenje srpskih država na Balkanu i u proboju Solunskog fronta 1918, kada su srpski dobrovoljci iz Nevesinja i Hercegovine u velikom broju i uz velike žrtve pomagali srpskoj vojsci da povrati porobljenu domovinu ali i da oslobodi ostale slovenske narode, ali i 1941. kada su u junskom ustanku pod najvećim ustaškim terorom Nevesinjci i Nevesinje pjevali one čuvene stihove ’Zaratile dvije velesile, sva Hrvatska i srez Nevesinje i kada su označili početak borbe protiv fašizma i ponovo udarali temelje neke nove budućnosti.

’’Nije valjda moglo biti drugačije ni te krvave 1992. i 1994. godine kada je Nevesinje uz čuveni poziv ’sve što pušku može nositi’ bilo presudne bitke u svojoj istoriji i kada je, može se slobodno reći,opet udaralo temelje neke nove srpske budućnosti na Balkanu i kada je u velikoj Mitrovdanskoj bici stvaralo Republiku Srpsku i opet bilo svetionik i nada da se sloboda može sačuvati. Uzeo je taj svetionik najbolje nevesinjske i hercegovačke sinove a samim tim i postao svetinja koliko i dan u kome se bitka odvijala’’, naveo je Vujadinović.

On naglašava da obe te svetinje niti su, niti će ikada da budu zaboravljene od svih koji do slobode drže kao do najveće ljudske vrednosti.

’’Nikada neće biti zaboravljene ni od Nevesinja, ni od Nevesinjaca, ni od srpskog naroda gdje god on danas živio kao ni od Srbije na koju se Nevesinje oduvijek moglo osloniti. Veliko Nevesinje i Nevesinjci sretan vam Sveti velikomučenik Dimitrije’’, naveo je u čestitki predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović.

Prethodni članakDodik danas u Nevesinju na obilježavanju Mitrovdana
Naredni članakDanas Mitrovdan