Vučić u Briselu na prvom samitu o nuklearnoj energiji

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju i Belgija, biće održan danas u Briselu, a učestvovaće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svjetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.

– Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas – rekao je Vučić koji se sinoć sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Samitom će kopredsjedavati generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi i predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro.

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

Prethodni članakDodik: Zahvalnost Lavrovu za neprestano prijateljsko raspoloženje prema Srpskoj
Naredni članakMostar: Prodavao drogu pacijentima na odvikavanju