Vučić: Tražićemo da se povuče prijedlog rezolucije o Srebrenici ili da članice UN glasaju protiv nje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tražiti da se povuče prijedlog rezolucije o Srebrenici ili da članice Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija glasaju protiv, jer će ona produbiti jaz i dovesti do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu, do otvaranja starih rana i da će otvoriti Pandorinu kutiju.

Vučić je govoreći o prijedlogu rezolucije o Srebrenici rekao da je nacrt te rezolucije rađen unazad šest mjeseci bez znanja i saglasnosti ne samo Srbije već i svih u BiH.

– Nije bilo diskusije unutar BiH o nacrtu te rezolucije, koja duboko dijeli etničke zajednice. Suprotno svim očekivanjima ova rezolucija je inicrana iako nije doneta konsenzusom, i uperena je protiv jednog naroda. Srbija je konstano i dosljedno osuđivala zločine počinjene u Srebrenici, a dva predsjednika su i odala poštu žrtvama u samoj Srebrenici – rekao je Vučić.

Kako je rekao nacrt rezolucije ima uzak okvir i ima za cilj da optuži samo jedan narod, a što će dovesti do daljeg nepoverenja i destabilizacije u BiH.

On je ocijenio da takve inicijative, ako zaista žele da doprinesu pomirenju i izgradnji poverenja u regionu moraju biti inicirane od države na koju se odnose.

– Drugo, nije bilo regionalnih konsultacija, jer donošenje odluka u Generalnoj skupštini UN koje mogu promijeniti stanje regionalne stabilnosti mora biti doneto konsenzusom. U ovoj situaciji donosi se rezolucija protiv vitalnog interesa jednog naroda – rekao je on.

Vučić je rekao da je Rezolucija GS UN o genocidu u Ruandi iz 2003. godine, koja je usvojena mnogo pre opšte Rezolucije GS UN o genocidu iz 2015. godine, usvojena na preporuku Afričke unije, što samo govori o tome da je donijeta nakon regionalnih konsultacija prije podnošenje GS UN.

– Želim da naglasim činjenicu da se SB UN bavi situacijom u BiH i ovo bi moglo biti zadiranje u pitanja SB UN. Prenošenje rasprave od SB UN do GS UN nije prikladno, posebno ne u ovom trenutku – naglasio je Vučić.

On je dodao i da Republika Srbija kontinuirano i dosljedno osuđuje strašni zločin u Srebrenici.

Vučić je rekao i da je posjetio Srebrenicu i odao počast žertvama, a da je to prije njega uradio i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

– U Narodnoj skupštini Srbije 2010. godine usvojena je deklaracija kojom se osuđuje zločin u Srebrenici. Srbija je svoju privrženost principima međunarodnog prava pokazala ispunjavanjem svojih obaveza prema međunarodnim institucijama pravde – naglasio je Vučić.

On je rekao da Srbija ostaje otvorena za dijalog i javnu raspravu.

Vučić je organizovao prijem za stalne predstavnike u Ujedinjenim nacijama, povodom predložene rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se raspravlja početkom maja.

Prethodno je Vučić izjavio da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni poslije 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

 

Prethodni članakVulin: Lideri 120 zemalja će biti upoznati o istini o rezoluciji o Srebrenici
Naredni članakDa li Amerika i njeni saveznici rezolucijom o Srebrenici kažnjavaju Srbe jer ne žele u NATO?