Vučić saopštio zvanični stav Srbije po pitanju Ukrajine

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija privržena poštovanju međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, ali je dodao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji vodeći se našim nacionalnim interesima.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da „Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope“ i dodao da Srbija i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima.

„Srbija je privržena teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti država i pruža punu podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine“, rekao je Vučić i dodao da smatra pogrešnim kršenje ovog principa.

Vučić je naveo da Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava i dodao da je to najbolji način da zaštiti sebe i svoje interese, ali i da poštuje tradicionalna prijateljstva.

Vučić je naveo da trenutni interes Srbije nije da uvede sankcije Rusiji i dodao da će se Srbija prilikom razmatranja zahtjeva o sankcijama Rusiji voditi isključivo svojim interesima.

“Naš vitalni interes trenutno nije da se uvode sankcije bilo kojoj državi”, izjavio je Vučić.

Očuvanje mira i stabilnosti su od ključnog značaja za Srbiju, poručio je predsjednik Srbije.

“Iza nas su, ali i cele Evrope, teški dani. Za nas u Srbiji posebno su teški dani iz mnogo razloga i pred nama nisu nimalo lakši dani. Imajući sve to u vidu u prethodnih dana smo pokušavali i uspeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrjaini i naše reakcije i svih postupaka i poteza koji naši državni organi treba da preduzmu u narednom periodu”, dodao je predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije je na konferenciji naveo i da će Srbija preduzeti sve mjere sačuva svoje građane u Ukrajini.

“Polazeći od principa naše vojne neutralnosti, potrebno je da se sve aktivnosti vojske i MUP sa stranim partnerima odmah prekinu”, pročitao je zaključke nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vučić je na konferenciji pozvao sve naše građane da se suzdržavaju od miješanja u sukobe na istoku Evrope.

On je naveo i da će naša zemlja pružiti humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu.

Dodao je i da će nadležni organi preduzeti sve mjere da obezbjede dovoljne količine energrenta i hrane.

Predsjednik Srbije je još naveo da je Srbija prethodnih dana bila pod velikim pritiscima.

Prethodni članakMuškarac povrijeđen u eksploziji u salonu obuće u Međugorju
Naredni članak“Ovo je možda zadnji put da me vidite” Zelenski strahuje za život, uputio zloslutne riječi, pa se sakrio