Vučić sa francuskim kompanijama: Srbija na korak od investicionog kreditnog rejtinga

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, na poslovnom Savjetu Francuska – Srbija, da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unaprijedila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

– Veoma sam srećan što možemo da analiziramo šta smo uradili u posljednje vrijeme i da li smo 100 odsto zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvijek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo, bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmjena između Srbije i Francuske – rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International.

On je istakao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unaprijedila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bi ga ova zemlja vjerovatno i dobila da je država članica NATO ili EU.

– Već bismo taj rejting dobili od tih velikih kuća za ocjenu kreditnog rejtinga. Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro – naglasio je Vučić.

On je rekao da javni dug u Srbiji iznosi 48,5 odsto BDP, a da je očekivani nivo budžetskog deficita 2,2 odsto.

– Nije bitno da li će ići do 2,5 odsto, ali ne i više od toga ove godine, što govori o stabilnom okruženju i o dobrim prilikama. U februaru smo imali stopu rasta BDP od 5,9 odsto, uz veliki rast industrijske proizvodnje za koju postoji fleš procjena da je bila u prvom kvartalu 4,4 odsto. To bi bilo mnogo bolje nego što smo očekivali – istakao je Vučić.

On je rekao da je Srbija sprovela mnoge reforme, prije svega državnih preduzeća.

– Ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšamo. Danas imamo 11.125 ljudi koji rade u okviru francuskih kompanija u Srbiji, u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji – rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija i Francuska proširiti saradnju u mnogim oblastima i podsjetio da će Srbija biti domaćin specijalizovanog Ekspa 2027. godine

– Ne radi se samo tu o mladima, sportu i igri. Mi koristimo taj sajam kao kišobran da izgradimo čitavu državu, da gradimo nove autoputeve. Srbija gradi brzu prugu i mala Srbija je država sa najvećim brojem kilometara u izgradnji brze pruge u cijeloj Evropi. To pokazuje koliko smo posvećeni tome da postignemo najbolje rezultate do 2027. A postoji ogroman prostor za mnoge francuske kompanije da učestvuju – naglasio je Vučić.

Prethodni članakMakron: Srbija ne smije da sumnja da je njena budućnost u EU
Naredni članak”Bećirović nema pravo da govori u ime BiH, bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH”