Vučić: Kurtijev glavni i konačni cilj da protjera sve Srbe sa KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, uprkos suštinskim neslaganjima među državama članicama Savjeta bezbjednosti UN, nesumnjivo nezadovoljstvo povodom postupaka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija opipljivo među predstavnicima SAD, Francuske, Kine, Rusije i drugim, istakavši da je Kurtijev “glavni i konačni cilj” da protjera sve Srbe sa KiM.

Vučić je rekao da je “bilo očigledno da zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN nisu uopšte bile srećne zbog Kurtijevih akcija, zato što to nije korak ka deeskalaciji.

– Baš suprotno – ukazao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa glavnim zaključcima sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN posvećene KiM i da li se situacija možda polako pomjera ka više razumijevanja za srpsku poziciju, Vučić je odgovorio da ne može to tačno da kaže, ali da može da potvrdi da je “bez sumnje, najmanje 13 od 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN primijetilo da Kurtijeve jednostrane odluke, posebno u vezi sa pitanjem srpske valute, nisu dobrodošle, nisu bile dobre i ne doprinose miru i stabilnosti regiona”.

Vučić je istakao važnost toga što je imao priliku da iznese podatke i konkretne brojke koje rasvjetljavaju “progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu”.

Predsjednik Srbije je istakao značaj mogućnosti da se obrati državama članicama SB UN i “objasni neka pitanja”.

Osvrćući se na to što je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN Kurti optužio Srbiju da prevozi džakove novca na sjever KiM za finansiranje raznih kriminalnih aktivnosti, Vučić je rekao:

– Tada smo rekli, to je uradila ovlašćena i specijalizovana britanska kompanija i ljudi su bili zapanjeni kada su to čuli. Nisu mogli vjerovati u prvom trenutku kada sam spomenuo ime kompanije, a to je Henderson. Znali su da govorim istinu. I vidjeli ste da je Kurti poslije toga zaćutao i nakon toga nije to spomenuo.

Na pitanje da li nakon poruke Savjeta bezbjednosti UN Kurtiju i ponovljenih poziva SAD vjeruje da će vlada privremenih prištinskih institucija suspendovati odluku, Vučić je odgovorio da ne vjeruje.

– Kurti se nada velikoj pobjedi na izborima koje će uskoro raspisati. I to je njegova ideja. Kurti je ideološki negdje u periodu prije 80 godina, kao najbolji nasljednik politike Envera Hodže, anarhista, marksista, ideološki veoma jako usmjeren protiv Srbije. Bez kompromisa. Kompromis je loša riječ za njega. Bez ustupaka, i nastaviće protiv srpskog naroda kako bi ih sve protjerao sa Kosova. Ne sumnjam u to. I znam da je to njegova glavni i konačni cilj – kaže Vučić.

Vučić je rekao da u svjetskim medijima ima mnogo izmišljotina, mnogo neistina protiv suverenih i nacionalnih interesa Srbije, a kao najbolji primjer naveo je slučaj Sandulović.

Ističući značaj sjednice Savjeta bezbjednosti UN, Vučić je rekao da je to bila dobra platforma i dobra prilika da se reaguje pravilno i odgovorno, dodajući da vjeruje da su to i uspjeli.

U odgovoru na pitanje u vezi sa njegovom procjenom Kurtijeve taktike izbjegavanja u svjetlu izlaganja šefice UNMIK-a Karoline Zijade o ubjedljivim dokazima o pokazivanju Kurtijevih jednostranih akcija koje podstiču regionalnu nestabilnost, Vučić je rekao da je izjava Zijade bila relativno oštra, ali istinita.

– Ona je veoma zabrinuta zbog situacije na Kosovu. Nije to mogla sakriti. Nije htjela to da sakrije. I naravno, Kurtiju se to nije svidjelo. Uopšte nije želio da je pominje, jer Kurti mrzi prisustvo Ujedinjenih nacija tamo. On, zapravo, mrzi Ujedinjene nacije kao instituciju, kao organizaciju – naveo je Vučić.

Kurti je, kako kaže predsjednik Srbije, “insistirao samo na NATO, NATO i ništa osim toga, pokušavajući da se dodvori Sjedinjenim Američkim Državama, pokušavajući da ih ponovo prevari”.

– Ali vjerujem da SAD to ovoga puta neće progutati i da će nastaviti sa svojim opravdanim pritiskom na njega kako bi samo izbjegle dalje eskalacije na terenu – rekao je Vučić.

Vučić je na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN govorio o ciljanom etničkom nasilju nad Srbima na KiM, posebno u slučajevima ubistava djece i drugih civila.

Na pitanje da li je neko rekao nešto o slučajevima o ubistvima djece i drugih, Vučić je rekao da nije i da to nikada nije doprlo do međunarodne javnosti.

Na pitanje zbog čega, odgovorio je: “Zato što se ne uklapa u narativ”.

– Kako možete objasniti – iz njihovog ugla – zbog čega smo stvorili takvu lažnu državu? I kako objasniti da u toj državi, navodno, ili stvarno, postoje stvari koje samo umanjuju ugled onih koji podržavaju Albance u stvaranju, bilo “entitetskog” sa naše tačke gledišta, bilo sa njihove tačke gledišta – još jednu albansku državu na Balkanu. I zato im to nije trebalo. Ali svi su prihvatili svaku moguću priču o Banjskoj. I to je postala najveća priča kad smo mi u pitanju. To je ono što se dobro uklapa. To je to – rekao je Vučić.

Dodao je da će i ubuduće navoditi slučajeve 470 etnički motivisanih napada na Srbe.

– To je moje obećanje. I to je moja obaveza. To je nešto što je za mene obavezno – istakao je.

Govoreći o kamionu britanske kompanije sa novcem namijenjenim Srbima na KiM koji su presrele tzv. kosovske policijske snage, Vučić je, na pitanje da li je imao priliku da se pozabavi ovim pitanjem sa britanskom vladom Rišija Sunaka, otkrio neke uvide.

– Ne, nisam razgovarao sa njima jer vjerujem da bi oni podržali Kurtija – otvoreno je rekao Vučić.

– Rekli bi: “OK, ubuduće će vam prebacivati evre” dodao je Vučić i primijetio da “šta god da radimo, oni su uvijek bili na strani Kurtija”.

Istakao je da je Velika Britanija tradicionalna podrška Albancima na KiM.

– Ali i oni, moram da budem veoma fer i da priznam, čak i oni su govorili da nisu baš zadovoljni Kurtijem – rekao je Vučić osvrćući se na izjavu ambasadora DŽejmsa Kariukija na sjednici SB UN o KiM, koji je osudio vladu u Prištini zbog toga što je pokazala “nedovoljnu pažnju” za uticaj na manjinske zajednice.

Prethodni članakDodik: Nijedna država nema pravo da interveniše u unutrašnja pitanja druge države
Naredni članakGoganović: Vojni rok neće biti tema u BiH