Vučić: Fabrika vakcina u Srbiji će biti u interesu cijelog regiona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vjeruje da će izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm biti u interesu građana Srbije i cijelog regiona, javlja Anadolija.

Vučić je prilikom ceremonije postavljanja kamena temeljca za fabriku u Zemunu koju Srbija gradi u partnerstvu sa Kinom i Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE) naveo da će u fabrici, pored proizvodnje, “biti sposobni da usavrašvaju i da pune nove komponente za buduće vakcine”.

Istakao je da je kapacitet fabrike 40 miliona godišnje, a da je plan da se proizvede 30 miliona vakcina godišnje “što je dovoljno za Srbiju, region i sve one koji su zainteresovani”.

On je rekao da Srbija zajedno sa partnerima iz Kine i UAE uspijeva da rješava i dio regionalnih problema, a ne samo svojih.

Vučić je naveo da će do kraja marta 2022. godine biti završena prva faza za punjenje vakcina i da će se do aprila 2022. godine vakcina pojaviti prije svega na srbijanskom tržištu. Druga faza, najavio je, bit će završena do 2023. godine i tada će se proizvoditi “aktivna komponenta, supstanca za vakcinu”.

Vučić je naglasio da će u fabrici najprije biti 180 zaposlenih, od čega 40 posto visoko stručnih ljudi, i da će zatim u fabrici posao dobiti još 100 osoba.

-Bit ćemo među prvima u svijetu koji će imati mogućnost da zajedno s partnerima iz Kine i UAE-a mijenjamo sadržaj supstance i da budemo među prvima u svijetu koji će blagodeti naučnih otkrića moći da podijelimo sa narodom i da efikasnsot i kvalitet vakcina bude na još višem nivou – zaključio je Vučić.

Prethodni članakDodik: Opozicija je dotaknula ljudsko dno
Naredni članakZbog etilen-oksida s polica se povlači napitak “Jana Vitamin” od narandže