Vučić: Evropa i svet pred krizom težom od korone

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da se Evropa i svijet nalaze pred krizom nesagledivih posljedica, koja je, kada je riječ o privredi, teža od korone, a to je energetska kriza.

Vučić je, na otvaranju biznis haba Srbije u Dubaiju, rekao da u svijetu svi trenutno o tome ćute.

“Najveći problem, veći od korone, za privrednike, za celu Evropu i svet počinje da predstavlja energetska kriza, koja je najveća u poslednje tri decenije i to sa nesagledivim posledicama. Sada se vidi da smo bili u pravu. S ponosom mogu da kažem da smo pustili gas kroz Srbiju”, naveo je on.

Vučić je rekao da trenutno preko gasovoda koji ide preko Srbije uzimaju 6,5 miliona kubika gasa, da imaju obavezu da prenesu do Mađarske 15 miliona kubika.

Ukazao je da je to važno, navodeći da je cijena gasa u Njemačkoj, na primjer, skočila u nebesa, da u Velikoj Britaniji fabrike hoće da napuste zemlju zbog cijene energenata.

“Naša cena energije je visoka na tržištu, ali je subvencionišemo. Gubimo ogroman novac na tome”, rekao je on.

Vučić je kazao da Srbija želi da zadrži investitore, i da je zbog toga svaki posao koji privrednici donesu u zemlju, svaki dinar koji zarade i donesu u Srbiju važniji nego ikada.

Najavio je da će se uspostaviti poseban tim PKS i Vlade Srbije koji će se baviti tim problemom, jer je pred nama kriza nesagledivih razmjera.

“Pitanje je sada ko će da se smrzava, koje cene će da budu i koje će fabrike da se zatvaraju. Verujem da ćemo imati snage da se sa svim tim izborimo”, podvukao je Vučić.

Naglasio je da je lijepo u prostorijama biznis haba, ali da je mnogo važnija sva logistika koja se pruža privrednicima koji treba da ostvare kontakte sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), i drugim zemljima.

Prethodni članakOpozicija iznijela zahtjeve vlasti Republike Srpske
Naredni članakSaobraćajna nesreća u Podorašcu kod Konjica