Vučević: Srbija uspjela da temu KiM vrati u UN

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija, poslije dugo vremena, uspjela da vrati temu Kosova i Metohije u UN, odnosno Savjet bezbjednosti.

Vučević je na RTS istakao da je izlaganje predsjednika Republike Aleksandra Vučića na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o KiM bilo značajan diplomatski uspeh naše zemlje.

– Ta politička bitka će se nastaviti. Ona neće stajati. I nemojte da očekujete da će preko noći nešto možda da se iješi. Ali, važno je da mi budemo uporni, da imamo vjeru, da imamo mudrost i znanje kako da u vrlo teškim uslovima i okolnostima, geopolitičkim, političkim, štitimo naše nacionalne i državne interese i da štitimo Srbe na Kosovu i Metohiji – rekao je Vučević.

Prema njegovoj ocjeni, pitanja o tome šta ćemo sada raditi ne smiju da imaju prizvuk obezglavljenosti i obeshrabrenosti.

– Vrlo je komplikovano, vrlo je složeno, ali Srbija mora biti uporna i mudra u zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa. A naš državni i nacionalni interes jeste da čuvamo mir, da ne nasjedamo na (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurtijeve provokacije, a prvorazredan interes – državni, nacionalni, narodni, jeste da sada čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji. Političkim, diplomatskim, svim znanim i neznanim veštinama koje možemo da primenimo kao jedna država i da ne očekuje niko da sve unapred karte pokažemo, da ne bi druga strana morala da zna unapred svaki naš potez – kazao je Vučević.

Vučević je naveo da je bezbjednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini izazovna i vrlo teška.

– Mi preduzimamo određene aktivnosti po pitanju odbrane naše zemlje. Radimo svaki dan da nam vojska bude jača, jer je to najjači i najsnažniji garant mira za našu državu i najjači odvraćajući faktor prema svima onima koji nemaju dobre namjere. Da nemamo ovakvu vojsku kakvu danas imamo, vjerujte, mnogo teže i gore poteze bi i Kurti i oni koji ga pokrivaju i podržavaju učinili prema nama, našoj državi i našem narodu na Kosovu i Metohiji – rekao je Vučević.

Prethodni članakDodik: Izuzetan sastanak sa Lukašenkom, nastavljamo saradnju
Naredni članakU Češkoj protestuju poljoprivrednici, dovezli traktore u Prag