Vučević: Nećemo odustati od inicijative za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka

Ministarstvo odbrane i Generalštab neće odustati od inicijative za ponovno pokretanje služenja vojnog roka, rekao je za RTS ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Poručio je da je važno naglasiti da to nije poziv za rat, već razumijevanje svih bezbjednosnih aspekata geopolitičkih okolnosti, situacije u državi, situacije u regionu i prije svega budućnosti Republike Srbije.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da to ministarstvo i Generalštab Vojske Srbije neće odustati od inicijative za reaktiviranje obaveznog služenja vojnog roka.

– Mi smo dostavili zvaničnu inicijativu ka vojnom kabinetu predsjednika države, predsjednika Republike. Čućemo njegova izjašnjenja, odnosno, njegovih saradnika. Nakon toga ide javna rasprava. Posljednja instanca su vlada, odnosno Narodna skupština, novi saziv Narodne skupštine – rekao je Vučević.

Istakao je da ostaje pitanje da li će, ako se reaktivira, vojni rok trajati 100 ili 120 dana.

– Naš prijedlog je najduže do četiri mjeseca i mi ćemo, naravno, ako država to prihvati, tražiti i jedan vremenski okvir da možemo pripremiti kasarne, regrutacione centre za uslove za prihvat mlade vojske, novih regruta u skladu sa savremenim okolnostima života. Ne želimo da vratimo vrijeme u sedamdesete, osamdesete ili devedesete, nego da ti momci, budući vojnici, ponos Srbije, imaju najbolje moguće uslove za život u kasarnama – naglasio je Vučević.

Prethodni članakVeliki kašalj hara u Srpskoj, tinejdžeri najviše obolijevaju
Naredni članakSnažna oluja pogodila istočni dio SAD, ima poginulih (VIDEO)