Vučević: Naredna dva dana u duhu srpskog nacionalnog jedinstva

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da će naredna dva dana, kada će Srbija i Republika Srpska zajednički obilježiti 28 godina od srpskog stradanja u Pogromu “Oluja” i kada će njihova rukovodstva održati sastanke, biti u duhu srpsko-srpskog dijaloga i srpskog nacionalnog jedinstva.

– Sutra imamo čitav niz događaja i u Banjaluci i u Prijedoru tako da će ova dva dana biti u duhu srpsko-srpskog dijaloga – rekao je Vučević i dodao da će biti vođeni razgovori prema sporazumu “o krvnom srodstvu, istom jeziku, kulturi i vjeri” ili pravno-tehnički rečeno u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama.

Vučević je istakao da to ne treba nikoga da uznemirava, te da se, nažalost, opet mogu videti “otrovne strelice” u nekim medijima iz reigona.

– Sada će ova dva dana da rastu tenzije – rekao je Vučević i ukazao da je sarajevski portal “Kliks” opet iznio opskurne optužbe na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je naveo da je taj portal optužio Vučića da “vodi rat sa medijima BiH”, samo zato što je nedavno odgovorio na novinarsko pitanje i rekao da je u Srbiji izgrađeno dva puta više puteva za 10 godina nego u BiH od 1945. godine do danas, odnosno četiri puta više nego u Federaciji BiH.

Vučević je pozvao sve građane da dođu sutra u Prijedor na obilježavanje 28 godina od srpskog stradanja u Pogromu “Oluja”, navodeći da je to veliki događaj u smislu srpskog nacionalnog jedinstva.

– To je tragičan događaj i strašna nesreća, koju je srpski narod preživeo u Krajini. To mora da bude svesrpsko pomirenje i datum obeležavanja tragedije koja nas mora, kao pticu feniks, podići i voditi u bolje dane i sigurnu budućnost – rekao je Vučević za TV Pink.

On je naveo da u regionu postoji ljubomora na Srbiju i na njene uspjehe, ukazavši da je to politička realnost, a ne teorija zavjere i da zbog toga postoje stalni pokušaji diskreditacije Srbije.

Govoreći o pogromu Srba u hrvatskoj akciji “Oluja”, Vučević je rekao da misli da bi se u Hrvatskoj slavila “Oluja” čak i da su hrvatski generali Ante Gotovina i ostali bili osuđeni u Haškom tribunalu.

Da li je to bila zločinačka akcija, odnosno etničko čišćenje, što vodi i ka definiciji genocida, kaže Vučević, najbolje se može zaključiti kada se posluša audiozapis sjednice hrvatskog Nacionalnog savjeta odbrane i šta je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman izgovorio pred tu akciju.

– Vidjećete da je to bila akcija da se svi Srbi sa prostora tadašnje Republike Srpske Krajine proteraju, likvidiraju, da se jednom zasvagda, kako oni kažu, reši srpsko pitanje. Nisu uspjeli to da urade u Drugom svjetskom ratu, a radili su veoma posvećeno, nažalost, po nas – rekao je Vučević.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučević je rekao da deeskalacije, nažalost, nema, jer je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nastavio da radi po svojoj agendi da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba i to radi konstantnim zastrašivanjem.

On je istakao da humanitarna katastrofa na srpskom sjeveru Kosova, gdje je Kurti zabranio hranu i lijekove iz Srbije, podsjeća na događaj u Banjaluci 1992. godine kada je bio ugrožen život 12 beba.

– Tada se i desila čuvena bitka za koridor kada se Republika Srpska spojila. Sada je ista situacija poslije 31 godinu da neko ne dozvoljava ljekove za građane – rekao je Vučević, navodeći da je to pitanje i za organizacije koje se bave ljudskim pravima, ali koje “više žale za drvetom, nego ljudima”.

Vučević je rekao da će Srbija nastaviti da jača kapacitete Vojske Srbije, isključivo u odbrambenom kontekstu i s ciljem odvraćanja.

Prethodni članakMINISTARKA DOBILA PRIJETNJE: SANJI VLAISAVLJEVIĆ DODIJELEJNA POLICIJSKA ZAŠTITA
Naredni članakPetrović: Sloboda je srpska riječ