Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da nije iznenađen negativnom reakcijom Američke ambasade u Sarajevu na održani Svesrpski sabor, ali da jeste činjenicom da je ambsada time pokazala elementarno nepoznavanje Dejtonskog sporazuma, ondosno Ustava BiH, prije svega po pitanju imovine koja pripada entitetima.

Vučević je za RTS rekao da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske poptisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji.

– To kako su republike uredile sukcesiju jugoslovenske imovine je jedno pitanje. A potpuno je drugo pitanje kako je uređeno korišćenje, odnosno prava vlasništva svojine, na javnoj imovini u samoj Bosni i Hercegovini, ako pričamo o njoj. A to je upravo uređeno kroz Dejtonski sporazum – istakao je Vučević.

Naglasio je da mora da postoji prostor za razgovor.

– Sve drugo nas vodi u eskalaciju sukoba. Nemamo boljih odnosa bez toga. Nepohodno je da se razgovara o svim pitanjima, i to je interes i BiH – rekao Vučević.

Dodao je da se, umjesto da se priča kako da se region uveže, svi vraćaju decenijama unazad sa pitanjem “ko je više kriv”.

– Kao da nam neko brani da idemo napred. I to najčešće nisu balkanski narodi, već oni koji tobože dođu da nam pomognu da se bolje razumijemo – navodi premijer Srbije.

Vučević je rekao da je Dejtonski sporazum održao 29 godina mira u BiH, kao i da je je Srbija njegov garant.

– Siguran sam da kada bi imali i priliku da sami pričamo, i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i Albanci, da bi se mnogo lakše dogovorili nego kada imamo one koji navodno dolaze sa primjerima dobre prakse ili iskustvom da posreduju ili rješavaju neke stvari. Јa vjerujem u dogovor i vjerujem u razgovor, ja vjerujem da BiH mora da čuva Dajtonski sporazum – rekao je Vučević.

Dodao je da su sve 53 tačke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma.

– Ne deklarativno, nego suštinski. Suštinski su u duhu, u saglasju s Dejtonskim sporazumom. Ni na jedan način ne vode ka opstrukciji ili poništaju Dejtonskog sporazuma – rekao je Vučević.

Dodao je da je jedini, pravi put – razgovor Bošnjaka, Srba i Hrvata, međusobno poštovanje, razumijevanje i priznavanje.

– Kada se međusobno budu poštovali i razumijevali, vjerujte da će sve lakše stvari biti, lakše stvari rješavati, donositi ključne odluke. Da li je to lako ili nije, bojim se da nije, ali vjerujem da su generacije političara koje su danas aktuelne u BiH svesne svoje odgovornosti i da će biti dostojni tih izazova – rekao je Vučević.

Prethodni članakPrivredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju
Naredni članakAmbasada SAD u Sarajevu odgovorila Vučiću