VRŠNJAKA “GURNULI” U SMRT Oglasila se škola sa koje je skočio dječak (15), roditelji tinejdžera tvrde da to nije istina

Osnovna škola u Parhovani u Slovačkoj oglasila se nedjelju dana nakon tragične smrti učenika devetog razreda Romana (15), koji se ubio skokom sa krova ustanove.

Uprava škole tvrdi da nije imala informacije o maltretiranju. Međutim, to odlučno demantuju roditelji poginulog dječaka, koji tvrde da su ovaj problem pokušali da riješe u školi, ali nastavnici nisu htjeli da čuju za to.

Prema tvrdnjama koje je objavila, osnovna škola nije registrovala inicijativu za istragu sumnje na maltretiranje u njenim prostorijama.

– Ne možemo da saopštavamo podatke da li postoje ili ne postoje zapisnici koji se takođe odnose na ovaj slučaj. Ističemo da je ovo predmet istrage – navodi se u saopštenju škole.

Prema školskom pravilniku, zakonski zastupnik je dužan da obavijesti školu o promjeni zdravstvene sposobnosti djeteta ili o njegovim zdravstvenim problemima.

– Nažalost, u ovom slučaju zakonski zastupnik nije obavijestio školu da je došlo do ozbiljne promjene zdravstvenog i emocionalnog stanja njegovog djeteta (koja je trajala godinu dana), a druge ozbiljne činjenice zahtijevaju individualan pristup vaspitača prema njemu. Dakle, škola nije imala materijale za specifičan pristup nastavnika njegovom vaspitanju i obrazovanju, zbog čega nam je veoma žao – dodaju iz škole.

Roditelji dječaka negiraju navode

Romanovi roditelji, pak, ovo oštro negiraju i kažu da je saopštenje škole “smiješno i tužno u isto vrijeme”.

– Na Romanovoj sahrani sam saznao da je brat djevojčice koja je maltretirala Romana takođe maltretirao djecu dok je išao u osnovnu školu. Zvala me je i djevojčica koja tvrdi isto da je žrtva zlostavljanja u školi u Parhovani. Očekivano je bilo da će škola pokušati da se riješi ovih optužbi – rekao je neutješni otac.

Romanova majka Iveta potvrdila je da su školu obavijestili o zlostavljanju.

– Kada sam sa direktorom razgovarala o tome, bio je arogantan i grub. Jednom sam čak izašla iz škole uplakana, toliko me je ponizio. Pričala sam razredu da je Roman maltretiran na roditeljskom sastanku. Ismijavali su me – dodala je majka.

Romanov otac priprema peticiju za smjenu direktora Osnovne škole Parhovani Ivana Račkovskog.

– Planiram peticiju za smjenu direktora osnovne škole i za smjenu rukovodstva – zaključio je on.

Skočio sa krova škole pred direktorom i majkom

Da podsjetimo, dječak Roman skočio je sa krova škole dok su njegova majka i zamjenik direktora pokušali da ga odgovore od toga.

Dječak je pao pored majke, ali je na nesreću, udario glavom od beton i poginuo.

Otac je podijelio sa medijima snimak na kojem se vidi Roman na krovu škole, dok mu djeca viču da skoči.

Roditelji tvrde da su Romana u školi ponižavali, maltretirali i izazivali i da su maltretiranje dugo ignorisali njegov razredni starješina i direktor škole, piše Telegraf.

Prethodni članakFormiran 10. odbor stranke: Evo ko je predsjednik Narodnog fronta u Banjaluci
Naredni članakPronađeno tijelo žene