Volodin: Makron i Šolc su sramota za Evropu

Predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin naveo je da su njemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsjednik Emanuel Makron “sramota za Evropu” i ukazao na katastrofalne rezultate njihovih stranaka na evropskim izborima.

– Makron i Šolc se svim silama drže vlasti, a ispravno bi bilo da podnesu ostavke i prestanu da se rugaju građanima svojih država –  rekao je Volodin.

On je ocijenio da su na krah Makronove i Šolcove politike uticali stagnacija ekonomije, migrantska kriza, te činjenica da su njihove zemlje, suprotno svojim nacionalnim interesima, uvučene u rat u Ukrajini, prenosi “Sputnjik”.

Na izbore za Evropski parlament izašlo je 52,5 odsto birača, što je najveća izlaznost od 1994. godine.

Partija Nacionalno okupljanje, čiji je nekadašnji lider Marin le Pen, dobila je skoro 32 odsto glasova, a Makronova partija Renesansa dva puta manje – 15,2 odsto.

Šolcova stranka SDP ostvarila je najslabiji rezultat u svojoj istoriji.

Socijaldemokrate su osvojile oko 14 odsto glasova, opozicioni demohrišćani 30 odsto, a Alternativa za Njemačku 16 odsto.

Prethodni članakMazalica: Otupiće oštrica prema Republici Srpskoj
Naredni članakZloupotreba službenog položaja u Brodu: Prodali opštinsko zemljište i opštinu oštetili za gotovo 300.000 KM