Vojska Srbije na dva kilometra od Јarinja; Na terenu četiri oklopna vozila

Protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Јarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica. Trenutno su tu četiri oklopna vozila koja su od administrativne linije udaljena manje od dva kilometra. Riječ je o dva “lazara” i dva “miloša”.

Vojska Srbije posjeduje bazu koja je u blizini Јarinja.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na sjeveru Kosmeta, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letjelice Vojske Srbije.

Na terenu nema nagoveštaja skorog rješenja.  Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtjevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška-Leposavić i Ribariće – Zubin Potok.

Osmi je dan krize, već tri dan naletali su i ratni vazduhoplovi snaga bezbednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti orlova i “migova 29”, i nalet dva “orla” u niskom letu. Prostor je nadletao i helikopter Kfora.

Јučerašnji naleti aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i helikoptera Kfora odvijali su se u vreme kada su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli dio vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raški, vojnoj bazi “Rudnica” i na pravcu ka administrativnom prelazu Јarinje.

Sa njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Prethodni članakSnažan zemljotres na Kritu
Naredni članakPrva žrtva zemljotresa na Kritu: Muškarac poginuo u crkvi