Vojska izvela državni udar u Nigeru (VIDEO)

NIJAMEJ – Vojska je u zapadnoafričkoj zemlji Nigeru na nacionalnoj televiziji objavila da izvodi državni udar.

Izjavili su da su raspustili ustav, suspendovali sve institucije i zatvorili granice zemlje.

Predsjednikovi gardisti drže predsjednika Nigera Mohameda Bazoumu u palati u glavnom gradu Nijameju, a regionalni zvaničnici organizovali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u kaserne.

Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Evropska unija, Ujedinjeni narodi, Francuska i drugi osudili pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je neustavnu promjenu vlasti u Nigeru.

“Generalni sekretar je duboko uznemiren pritvaranjem predsjednika Mohameda Bazuma i zabrinut je za njegovu bezbjednost i dobrobit. On poziva sve aktere koji su uključeni u ovaj žalosni čin da oslobode predsjednika odmah i bez ikakvih preduslova”, rekao je njegov portparol Stefan Dižarik.

Gutereš je pozvao na hitan prekid svih akcija koje potkopavaju demokratske principe u Nigeru i pozvao sve stranke da se uzdrže od nasilja i da poštuju vladavinu zakona.

“Ujedinjene nacije su solidarne sa demokratski izabranom vladom i narodom Nigera“, navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar Antoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom istakao da će nastavak saradnje Vašingtona sa Nigerom zavisiti od daljeg demokratskog upravljanja u toj zemlji.

“Blinken je prenio nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Američkih Država predsedniku Mohamedu Bazumu i demokratiji Nigera. On je naglasio da SAD stoje uz narod Nigera i regionalne i međunarodne partnere u osudi pokušaja da se silom preuzme vlast i sruši ustavni poredak”, saopštio je Stejt department.

Prethodni članakSlovenac spasen u Crnoj Gori, novi apel turistima
Naredni članakSlučaj nestanka Beograđanina u Crnoj Gori sve veća misterija