Vodostaj Neretve u Konjicu najveći otkako postoje mjerenja; Kritično u Konjicu i Jablanici

Vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Glavatičevo jutros u 01:30 sati iznosio je 514 centimetara, što je najveći vodostaj u dosadašnjim mjerenjima! 

To je jutros potvrđeno iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako su naveli, vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Konjic u 04:00 sati iznosio je 530 cm,što je najveći vodostaj zabilježen u dosadašnjim mjerenjima.

Kada je u pitanju Hercegovina najteže stanje je u Konjicu i u Jablanici. U Konjicu se rijeka Neretva izlila na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta.

Od 02:15 sati u prekidu je regionalni put R-435 Konjic-Glavatičevo u naselju Tušćica.

Radnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava.

U 04:40 sati preko MUP-a stiglo je obavještenje od mještana sela Hotovlje da je usljed obilnih padavina u selu došlo do aktiviranja klizišta koje ugrožava porodične kuće. Mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom.

Otežano je saobraćanje magistralnom cestom Konjic-Mostar.

Tokom dana zabilježen udar groma u repetitor BH Telecom-a koji se nalazi na ulazi u industrijsku zonu Igman koji je prouzročio prestanak rada interneta u poslovnim zgradama na toj lokaciji.

Također rijeka Baštica izlila iz korita u selima Idbar i Čelebići te uzrokovala probleme ribnjacima i dijelu porodičnih kuća, kao i eko sela „Raj u raju“. Nemaju informacije o pričinjenoj materijalnoj šteti.

Sve putne komunikacije jutros na području općine Jablanica su prohodne uz otežano kretanje, zbog odrona na putevima. Naime, poslije jučerašnjeg nevremena, došlo je do većeg broja odrona kako na magistralnim ,regionalnim tako i na lokalnim putevima.

Avaz

Prethodni članakNESTAO NEVESINJAC VESELIN MIĆEVIĆ
Naredni članakVodovod Mostar: Prokuhavajte vodu za piće