VODILO SE RAČUNA I O STRUCI I O IZBALANSIRANOJ NACIONALNOJ ZASTUPLJENOSTI: Održana konstitutivna sjednica Savjeta Prostornog plana Grada Mostara

U sali Gradske vijećnice, danas je održana konstitutivna sjednica Savjeta Prostornog plana Grada Mostara.

Konstitutivnoj sjednici prisustvovali su gradonačelnik Mario Kordić, predsjedavajući Savjeta, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i predsjednik Odbora za urbanizam, građenje i zaštitu okoline, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević, načelnica Odjela za urbanizam i građenje Marina Deronjić, članovi Odbora za urbanizam građenje i zaštitu okoline Gradskog vijeća, sekretar Gradskog vijeća Marija Soldo, šefica Službe za urbanističko planiranje Lejla Salčin sa uposlenicima Službe, te direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Salko Bubalo sa saradnicima, pozdravili su prisutne članove Savjeta i uručili im rješenja o imenovanjima u Savjet Prostornog plana Grada Mostara.

 

Savjet Prostornog plana Grada Mostara čine eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, koji u narednom periodu imaju savjetodavnu ulogu da  u saradnji sa nosiocima pripreme i izrade Prostornog plana Grada Mostara, Odjelom za urbanizam i građenje i Zavodom za prostorno uređenje, učestvuje u izradi Prostornog plana Grada Mostara, u svakoj fazi, dajući svoje prijedloge, sugestije i mišljenja, čija uloga je da Prostorni plan koji se donosi za razdoblje 2021.-2031. godina, najbolje odgovori na poboljšanje kvaliteta života građana Mostara u pogledu prostornog, privrednog, ekonomskog, turističkog,  kulturnog i  urbanog življenja, kao i da omogući ulaganja privrednika u Grad Mostar, čime će se stvoriti uslovi za ostanak naših građana u Gradu Mostaru, saopšteno je iz Gradskog vijeća Mostara.

Podsjetimo da je za predsjednika Savjeta imenovan gradonačelnik Mario Kordić, a za potpredsjednika Amir Pašić, dok su članovi: Ivan Lovrić, Amra Šarančić Logo, Jaroslav Vego, Zlomušica Elvir, Mario Salavarda, Irma Dedić, Valerija Kopilaš, Hamdija Jahić, Tihomir Rozić, Munevera Ivković, Maria Đogić, Emina Ademović, Dalibor Marinčić, Esad Humo, Damir Mrđen, Nebojša Rašović, Zoran Bulić, Affan Čehajić, Ranko Okuka, Azra Batlak, Bojan Spasojević i Branislav Tubić.

 

Prilikom imenovanja Savjeta vodilo se računa prije svega o struci, a na insistiranje potpredsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibora Milivojevića i o izbalansiranoj nacionalnoj zastupljenosti.

Podsjetimo, da su u Savjet bila predložena samo dva člana iz reda srpskog naroda, nakon čega je predsjednik Kluba Srba u Gradskom vijeću Mostara Velibor Milivojević imao primjedbu na predloženi broj članova koji dolaze iz srpskog naroda te su zatražena dva člana više.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić prihvatio je amandman o većem broju Srba kako bi se ispoštovala nacionalna zastupljenost. Gradonačelnik Kordić tako je pokazao i da poštuje zakon i vodi računa o ravnopravnosti svih naroda, te počeo ispravljati dosadašnju diskriminatorsku praksu kada je u pitanju srpski narod u Mostaru.

 

Jedan od članova savjeta profesor na Mašinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Nebojša Rašović navodi da mu je izuzetnačast i zadovoljstvo da bude predložen i izabran za člana u Savjetu prostornog plana Grada Mostara i bude dijelom šireg tima eminentnih stručnjaka u svojim oblastima. ”Čast je time veća što ću imati priliku da kroz svoje savjesno i stručno djelovanje doprinesem razvoju  našeg grada”, ističe Rašović.

 

Građevinski inženjer Branislav Tubić takođe navodi da je je zadovoljstvo biti član ovoga Savjeta koji će, nada se, imati veliki uticaj na izradu novog prostornog plana.

”Potrudiću se da svojim stručnim sposobnostima i ličnim iskustvima doprinesem što boljoj izradi prostornog plana kojim će biti zadovoljan svaki stanovnik Grada Mostara. Izuzetno mi je drago sto ću imati mogućnost da ispred srpske zajednice iznesem svoje mišljenje na uređenje grada Mostara, pogotovo imajući u vidu kulturno- istorijske objekte koje posjedujemo u ovome gradu”, naglašava Tubić.

Prethodni članakPogledajte kako uz harmoniku feštaju Čović i prijatelji
Naredni članakNestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, na jugu toplo