Voda ruši kuće i uništava usjeve: Poplave u Avganistanu odnijele 22 života

U obilnim kišama i poplavama u Avganistanu poginule su 22 osobe, uništeno je stotine domova, a šteta je pričinjena i na usjevima, izjavio je danas zvaničnik za upravljanje katastrofama, navodeći da se ta zemlja suočava sa humanitarnom krizom.

Talibanska Vlada, koja pokušava da se izbori sa katastrofom koja je pogodila više od trećine njenih provincija, obratiće se za pomoć međunarodnim humanitarnim organizacijama, rekli su zvaničnici.

– Usljed poplava i oluja u 12 provincija, 22 osobe su poginule, a 40 je povrijeđeno – rekao je Hasibulah Šekani, šef za komunikacije i informacije u avganistanskoj Nacionalnoj upravi za upravljanje katastrofama.

Kiša i poplave bile su posebno teške u zapadnim provincijama Badgis i Farijab, kao i sjevernoj provinciji Baglan.

Avganistan se posljednjih godina suočava sa sušom, koja je pogoršana klimatskim promjenama, i niskim prinosima koji izazivaju strah od ozbiljne nestašice hrane.

Vremenske prilike pogoršale su probleme siromaštva izazvane višedecenijskom ratom, a zatim i smanjenjem strane pomoći, te zamrzavanjem sredstava u inostranstvu nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu prošle godine.

Šehani je rekao da je uništeno 500 kuća, oštećeno 2.000, nastradalo oko 300 grla stoke i oštećeno ili uništeno oko 3.000 hektara usjeva.

On je dodao da Međunarodni komitet Crvenog krsta pomaže i da će se zvaničnici obratiti drugim međunarodnim organizacijama za pomoć.

Međunarodna zajednica bori se sa problemom kako da pomogne zemlji od oko 40 miliona ljudi, a da od toga nemaju koristi talibani.

Prethodni članakKo krši Dejtonski sporazum, a ko blokira Ustavni sud FBiH: Procurio Šmitov izvještaj upućen Savjetu bezbjednosti UN
Naredni članakDANAS ĐURĐEVDAN Praznik sa najviše običaja koji se razlikuju po sadržini od regiona do regiona