Evo zašto Tužilaštvo BiH tereti Munjića i Selmanovića, šefove FUP-a

Tužilaštvo BiH u akciji “Black Tie 2” zvanično osumnjičene šefove FUP-a Vahidina Munjića, direktora i Mustafu Selmanovića, šefa Specijalne jedinice, tereti za zloupotrebu položaja.

Tačnije, prema informacijama “Avaza”, Tužilaštvo Selmanoviću stavlja na teret da je trojici specijalaca FUP-a Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću i Senadu Kadiću omogućio da “čuvaju” Edina Gačanina Tita prije osam godina prilikom boravka u Sarajevu.

Bez sigurnosnih provjera

Kada je u pitanju Munjić, njemu se stavlja na teret da je trojicu policajaca ostavio da rade u policijskoj agenciji, iako su ostali bez sigurnosnih provjera. No, kako saznajemo, juče tokom pretresa nije pronađen novac, a ni skupocjeni Rolex, koji je navodno dobio Selmanović od Gačanina kao znak zahvalnosti za “uslugu”.

Ovu informaciju za portal “Avaza” potvrdio je Selmanovićev advokat Mirsad Crnovršanin. On nam je rekao da je tužilac na zapisniku tokom ispitivanja rekao da će za visokopozicionirane policijske službenike tražiti određivanje pritvora.

– Vidjećemo danas u toku dana šta će se dešavati, jer će ispitivanje biti nastavljeno. Ono što mogu potvrditi da nije pronađen nikakav Rolex o kojem se pričalo u javnosti – rekao je Crnovršanin.

To je ono što je do sada dostupno odbranama, ali je evidentno da Tužilaštvo ima i druge dokaze, dosta jače, na osnovu kojih će tražiti određivanje pritvora.

Brojna hapšenja

Podsjećamo, u ovoj akciji su uhapšeni i bivši pripadnici FUP-a, koji su takođe čuvali Gačanina u Sarajevu Ibro Miladin i Dražen Čobović. Uhapšen je i biznismen Gordan Memija. U Mostaru je uhapšen vlasnik kompanije Gold Product Haris Behram, a u Zenici gradska vijećnica Aida Halać i direktor KB Zenica Tarik Zulović.

U Sarajevu je uhapšena i influenserica, koja je postala poznata po tome što se hvalila brzom vožnjom, Adna Helić.

Prema posljednjim informacijama juče su uhapšene ukupno 23 osobe u Sarajevu, Zenici i Mostaru. Akciju su provodili pripadnici SIPA-e i MUP-a KS.

Edin Gačanin TIto je prošle godine završio na američkoj crnoj listi.

Prethodni članakInfluenserica uhapšena u akciji SIPA-e i MUP-a KS
Naredni članakDodik u Sankt Peterburgu na Međunarodnom bezbjednosnom forumu (VIDEO)