VLASTI NA SVIM NIVOIMA MORAJU UKLJUČITI ADVOKATSKE KOMORE U REFORMU PRAVOSUĐA

 

U Sarajevu je u subotu održana zajednička sjednica Upravnog odbora Advokatske/Odvjetničke komore FBiH i Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske.

Na sjednici je razmatrana problematika zaštite građana u okviru predstojeće reforme pravosudnog sistema. Identifikovani su osnovni problemi pravosudnog sistema čije nefunkcionisanje ide na štetu svih učesnika u sudskim procesima. Advokatura koja obzirom na način svoga djelovanja najbolje može da uoči sve postojeće slabosti pravosudnog sistema isključena je iz svih procesa reformi, što ukazuje na mogućnost da bitni problemi finkcionisanja pravosuđa konačno ne budu rješeni, saopšteno je iz Advokatske komore Federacije BiH.

Zaključeno je da se sačini detaljna analiza svih postojećih problema u funkcionisanju pravosuđa, da se ta analiza dostavi na pažnju svim relevantnim faktorima koji mogu uticati na reformu pravosudnog sistema, te da u taj proces moraju biti uključeni i predstavnici advokature koji su najupućeniji u kojoj mjeri postojeći pravosudni sistem ugrožava prava građana.

”Jedinstven je stav Upravnog odbora Advokatske/Odvjetničke komore FBiH i Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske da obje Komore moraju biti uključene u procese reforme pravosuđa ukoliko stvarno postoji namjera da se iz tog sistema otklone sve postojeće slabosti”, navodi se u saopštenju.

 

 

Prethodni članakDodik: Sutra zajednički stav sa Vučićem o odlasku na samit u Tirani
Naredni članakStupio na snagu embargo EU na rusku naftu