Vlast podijeljena oko uklanjanja terasa kafića

Rasprave na sjednici Gradskog vijeća Mostara danas ne manjka. Burno je svakako bilo kod rasprave o programu zauzimanja javnih površina, razmještaju kioska, displej panoa i verificiranje urbanog mobilijara Grada Mostara.

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara objašnjavajući ovo pitanje rekao je da za Zavod, kao stručna organizacija uradio i zauzeo jedinstven stav prema svim  objektima u cijelom gradu, bilo ugostiteljskim ili drugim.

”Za neke koji su se našli u cijelom programu, gdje im ne odgovara da se mora maknuti s dijela javne površine zbog pješaka, osoba s posebnim potrebama, zbog estetskog dijela, jako je teško s njihove strane i percepcije jer se veliki broj njih smatra jako zaslužnim da zauzme cijelu javnu površinu, ili onoliko koliko njemu treba”, rekao je Bubalo.

Vijećnici su izrazili negodovanje jer materijale nisu dobili na vrijeme pa je odluka o ovompitanju vraćena u formu nacrta, a Bubalo je rekao kako će zbog toga biti održana javna rasprava.

”Neka se javnost odredi o tome treba li netko zauzeti cijeli trotoar, ili treba li netko imati pet frižidera oko kioska koji pravi baš ružnu sliku grada, treba li neka tenda pokriti pola prostora za druge sadržaje i treba li se naći u Starom gradu pola tezgi i stolova na samoj pješačkoj zoni. Mora se uvesti red, ali se nitko ne smije oštetiti u toj mjeri da se kaže da ne smije raditi, ali ima tehnička norma koja se mora ispoštovati”, rekao je Bubalo dodajući da su obradili 1.000 točaka na prostoru Mostara.

Vijećnica Naše stranke, Boška Ćavar, rekla je kako ”one terase koje su građanima interesantne neće biti uklonjene”.

”Čak nisu ni nacrtane, čak i jedna terasa o kojoj ja vodim brigu, jer meni stvara problem, nije ucrtana i ne zna se da postoji. Napravljene su greške kad se radilo ucrtavanje terasa. Grad je uradio puno grešaka dok nije bilo Gradskog vijeća, a sad će izgleda potvrđivati te greške”, rekla je Ćavar.

Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH kaže kako odluke nisu dobro koncipirane te da se na nekim mjestima velikim greškama.

”Radi se o nekoj vrsti potpune disproporcije u odnosu na objekte koji su proglašeni za uklanjanje, što ću danas i problematizirati sa strukovne strane, jer zašto je došlo do nevjerojatne koncentracije na gotovo pa samo jedan kvart u gradu Mostaru, gdje je ukupan broj kvadrata za uklanjanje objekata 30% ukupnog broja, što prelazi preko 40% u kvadraturi. Nevjerojatno je da jedan miran kvart, koji je izgrađen 80-ih, koji je u urbanističkom smislu najuređeniji kvart, koji je velika spavaonica visokih zgrada, škola, prodajnog centra, a neki od tih kafića su zaštitni znak Centra 2 i Grada Mostara, i samim tim oni moraju neku vrstu društvenog značaja i turističkog potencijala. Ja, i cijeli klub HDZ BiH, će nastupati na takav način. Tražit ćemo izričito očitovanje od gospodina Bubala što je to on mislio s ovim i na koji način promišlja stvarno i moderno uređenje Grada Mostara?”, rekao je Marinović.

U dokumentu koji je bi tema rasprave, između ostalog, navedeno je da se planiraju ukloniti 42 terase n gradu, ali i veliki broj raznih dodataka kioscima koji su smetnja građanima ii ruše izgled grada.

 

Prethodni članakMostar: Promocija petoknjižja vladike Atanasija
Naredni članakKordić: Nemamo novac za dvoranu, imamo samo obećanja