Vladika Grigorije: Žene su mnogo hrabrije od muškaraca, imaju trpljenje i nose bol na dostojanstven način

Ljudi su uplašeni od države, jer država je moć, a društvo ne postoji, jer da bi postojalo mi moramo biti zajednica, upozorio je večeras episkop dizeldorfski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Grigorije.

„Da bismo bili zajednica, mi moramo da izgrađujemo zajednicu. Zajednica se izgrađuje trpljenjem, a trpljenje rađa nadu i nada rađa ljubav, kaže apostol Jakov. I to je sve povezano“, rekao je vladika Grigorije na predstavljanju ilustrovane monografije „Blagodatna“, koja predstavlja likovne prikaze Bogorodice u manastirima SPC.

On je upozorio da, ako smo izgubili sposobnost za ljubav, onda nemamo ni sposobnost za trpljenje, a ukoliko to ne postoji, ne možemo da imamo nadu i „mi se nalazimo u beznađu“.

Govoreći o Bogorodici, vladika Grigorije je istakao da se iz njenog primjera može naučiti mnogo stvari – njen sin je u jednom trenutku postao veoma popularan, „svi su išli za njim, izlazila je cijela Judeja da ga vidi, narod se okupljao da ga vidi, on je liječio narod, bio učitelj, iscjelitelj, za mnoge i spasitelj, obožavali ga apostoli, obični ljudi, narod i djeca“.

„Bogorodica je uvijek uzdržana. I kad je on najslavniji. Uvijek je uz njega, uvijek tu negdje sa strane, a kada ga pljuju, kada ga tuku, raspinju, kada mu se rugaju, kada ga ubijaju, ona je opet tu“, konstatovao je on.

To, prema mišljenju vladike Grigorija, govori da su žene mnogo hrabrije od muškaraca, jer su u sebi imale neko nevjerovatno trpljenje i sposobnost da nose bol na dostojanstven način, a „apostoli su se pokazali kao nedozreli ljudi“.

„Nisu naše majke savršene, kao što nismo ni mi, ali u nekom smislu svaka naša majka liči na Bogorodicu. Po tom neodstupnom stajanju uz nas, trpljenju i čekanju da vide šta će biti s nama, po neizmjernom povjerenju koje imaju uz nas“, zaključio je on.

Prethodni članakSUTRA SPASOVDAN
Naredni članakMošti Svetog vladike Nikolaja sutra na čelu Spasovdanske litije u Beogradu