Vladika Grigorije: Na današnji dan svi treba da se okupamo u rijeci pokajanja

ТРЕБИЊЕ, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Учесници традиционалног 16. по реду пливања за Богојављенски крст, којег је након водокрштења у хладну Требишњицу спустио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Petar Marić /45/ iz Trebinja pobjednik je tradicionalnog 16. po redu plivanja za Bogojavljenski krst, kojeg je nakon vodokrštenja u hladnu Trebišnjicu spustio NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Marić je istakao da on nije najstariji plivač među četrdeset učesnika u plivanju za Bogojavljenskim krstom, ali da već 16 godina učestvuje u ovoj manifestaciji i da ima najduži staž plivanja.

Plivanju za Bogojavljenski krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija koju je u Sabornom hramu u Trebinju sa sveštenstvom služio vladika Grigorije.

On je u besjedi istakao da “na današnji dan svi treba da se okupamo u toj rijeci pokajanja, u rijeci Jordanu, u rijeci tog našeg življenja i našeg traženja smisla o životu”.

“Niko nas plivati ne može naučiti niko ukoliko ne plivamo. Tako nas niko ne može učiti ni teologiji ako nismo u rijeci, rijeci života. Ukoliko nismo u molitvi i svetoj liturgiji. Ukoliko nismo u tom plivanju, lomljenju i razmišnjanju o Bogu i o sebi i o svijetu u kojem živimo”, rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da su svi koji su u danas u crkvi u stvari skočili u vodu i plivaju moleći se Bogu. “Zato je i vaš život u crkvi jedno preplivavanje rijeke, od obale znanja do obale poznanja. Od obale neznanja Boga do Bogopoznanja”, rekao je vladika Grigorije.

Prethodni članakU Neretvi se prvi put plivalo za Bogojavljenski krst
Naredni članakLokomotiva kod Srebrenika usmrtila radnika Željeznica FBiH