VLADIKA DIMITRIJE SLUŽI LITURGIJU NA SVETE NOVOMUČENIKE PREBILOVAČKE

NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije danas će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, kod Čapljine, povodom obilježavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.
Liturgija će početi u 9.00 časova.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ 2015. godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, a ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je Hram 8. avgusta 2015. godine.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. godine od ukupno hiljadu stanovnika ubijeno 850, od kojih 600 žena i djece. Oni su živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Ovo mjesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive „Čagalj“ pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ upali u selo i minirali spomen-kosturnicu.

Po povratku Srba u Prebilovce nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.

Hram u Prebilovcima urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i života, a sagrađen je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

U Prebilovce svake godine dođe veliki broj ljudi iz raznih dijelova Republike Srpske i Srbije da se poklone Svetim novomučenicima prebilovačkim i donjohercegovačkim.