VLADIKA DIMITRIJE OSVETIO OBNOVLJENU CRKVU NA MANDINOJ GRADINI U DUVNU

Trudom vjernog naroda duvanjskog, zalaganjem paroha mostarskog i administratora pri Parohiji duvanjskoj, uz podršku franjevačkog bratstva Samostana Svetih Ćirila i Metodija u Duvnu, kao i Opštine Duvno, obnovljen je Hram Vavedenja Presvete Bogorodice na Mandinoj Gradini, u selu Rašćani, kod Tomislavgrada, na području pravoslavne Crkvene opštine duvanjske. Na Odanije Uspenja Presvete Bogorodice, Božanstveno sabranje vjernih i osvećenje ovog hrama, i iznova vaskolikog vremena i prostora, predvodio je Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. Crkva Božija, sabrana ovim povodom na ovom mjestu, rukopoložila je Dušana Vučića za đakona.

Na mestu ili u neposrednoj blizini ovog obnovljenog Hrama, prema predanju ali i prema nekim pisanim tragovima, pa i pronađenim artefaktima, od XIII vijeka, postojao je Manastir Labostin, Vavedenja Prrsvete Bogorodice, koji je kasnije jednom ili više puta razaran, da bi 1891. duvanjski Srbi na ovom uzvišenju, zvanom Gradina, podigli crkvicu posvećenu Vavedenju. Šezdesetak godina prije toga, jedan mjesni ratar u zemlji je pronašao pečat drevnog Labostina, kao i bronzani ključ, vjerovatno od manastirske crkve, koji su ukazali i podsjetili na postojanje nekadašnjeg manastira. Tokom ratnih dejstava na ovom području, sa stradnjima žitelja ovog kraja, stradala je i pomenuta Bogorodičina crkvica, da bi u čast Njenog Sina, u spomen Vavedenja, a u Dan Odanija Njenog Uspenja bila ponovo podignuta i osvećena.

Ovom događaju, pored Duvnjaka, rasutih i pristiglih sa svih strana, prisustvovali su i franjevci Samostana Svetih Ćirila i Metodija y Tomislavgradu, kao i lokalni imam, svjedočeći o zajedničkoj dobroj volji i ljubavi prema bližnjima, što se, prema besjedi Episkopa Dimitrija, „ocrtalo i stavilo u temelj ovoga hrama, koga sad osvetismo“.