VLADIKA DIMITRIJE NALOŽIO BADNJAKE KOD STARE CRKVE U MOSTARU (FOTO, VIDEO)

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je večeras Večernje u Staroj crkvi u Mostaru, te nakon toga sa Mostarcima naložio badnjake na platou između Stare i Saborne crkve.

Vladika je čestitao Badnje veče vjernicima poželjevši da Božić dočekaju u radosti i Spasitelja ponesu u svojim srcima.

”Svima se Gospod javlja po srcu. Neka bi dao Bog da smo čista srca. Došli smo večeras da naložimo badnjak i to je ono što su po predanju uradili istočni pastiri i mudraci koji su došli u pećinu i poželjeli da ogriju dijete Hrista, te upalili prvi badnjak kad se rodio Spasitelj u pećini. Neka bi Bog dao da i ova crkva bude kao i vitlejemska pećina i da mi dolazeći u nju uvijek u srcu ponesemo našeg Spasitelja”, poručio je vladika Dimitrije.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić kazao je da je poruka Božića  – ”Slava na visini Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja”. ”Da nađemo mir u svojim srcima, da nađemo mir u svojim porodicama. Pošto ćemo zajedno ručati za Božić trebamo se sjetiti da to češće činimo tokom godine. Ono što želim i savjetujem svima jeste mnogo radosti u danima koji nam dolaze.  Kako smo radosni za Božić da tako budemo radosni tokom čitave godine, da radost širimo u svojoj porodici, među svojim prijateljima i u cijelom svijetu, jer nam to itekao nedostaje”.

Nalaganju badnjaka u Mostaru prisustvovao je veliki broj vjernika.

Badnjaci su nakon večernjih službi večeras naloženi i kod Manastira Žitomislić gdje su badnjake sa velikim brojem vjernika zapalili iguman Danilo i arhimandrit Lazar. Badnjaci su zapaljeni i kod Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara, te u mostarskom naselju Ortiješ.

Nakon paljenja badnjaka na svim loakacija je upriličen i vatromet.

Prethodni članakSvjetlost badnjaka sa Trga slobode obasjala Trebinje (FOTO)
Naredni članakBADNJE VEČE U MOSTARU: NALAGANJE BADNJAKA OD ŽITOMISLIĆA DO BIJELOG POLJA (FOTO)