VLADIKA DAVID PONOVO IMA KORONU: Za vrijeme liturgije u hramu odjednom počeo da kašlje

Kruševački vladika je, posle osam mjeseci, opet zaražen. Služio je opjelo na sahrani patrijarha kad je osjetio prve simptome

Episkop kruševački David (67), koji je u nedelju služio opjelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu, zaražen je koronavirusom i smješten na bolničko liječenje u KBC „Dragiša Mišović“.

Kako su za Kurir ispričali ljudi iz najbližeg okruženja episkopa Davida, on je upravo tokom liturgije osjetio prvi simptom – počeo je da kašlje.

Kašalj od nedelje

– Episkop je bio dobro u nedelju ujutru i zato je i držao, prema planu, opjelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja. No, tokom samog služenja počeo je da kašlje i, pošto je to jedan od prvih simptoma koronavirusa, odmah nakon sahrane se testirao i test je pokazao da je pozitivan na koronavirus. Odmah je, iz predostrožnosti, smešten na liječenje u KBC „Dragiša Mišović“. Nema teže simptome, ni upalu pluća… – ispričao je sagovornik.

To namje potvrdio i jedan od njegovih prijatelja, koji se juče u toku dana čuo telefonom s vladikom.

– Lijepo mi je zvučao kada smo se čuli. Sam kaže da jedino malo kašlje, a da se inače dobro osjeća. Rekao mi je i da ga zaista lijepo njeguju u bolnici, te svi verujemo da će bez problema prebroditi i koronu – prenio je prijatelj vladike Davida.

Dodaje i da se vladika, kao i svi savjesni ljudi, nada da nikoga nije lično zarazio, posebno imajući u vidu da je na sahrani patrijarha Irineja bio okružen kolegama, ali i svijetom koji je došao da poslednji put isprati patrijarha.

Testiraće se i ostali

Iako je tokom službe na sahrani patrijarhu Irineju vladika David bio u kontaktu sa brojnim vladikama, najbliži su mu sve vreme bili Joakim iz Makedonije, Ilarion timočki i hercegovački Dimitrije, koji su stajali tik uz njega… Svi oni će se sada, najverovatnije, testirati.

Inače, vladika kruševački David koronu je preležao u martu ove godine, a tada je uspješno izliječen u Zemunskoj bolnici. On ni tada nije imao ozbiljnije simptome, već je zbog godina, radi predostrožnosti, bio na bolničkom liječenju.