VLADA STIPENDIRA I SUBVENCIONIRA 2690 STUDENATA IZ HNK-A

Nastavljajući aktivnosti oko podrške usmjerene na poboljšanje studentskoga standarda, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli stipendija i subvencija smještaja u studentske domove i za akademsku 2020. / 2021. godinu. Ukupno 2690 studenata ostvarilo je pravo na stipendije i subvencije, a danas im je izvršena i uplata za posljednji tromjesečni period 2020. godine.

Vlada stipendira 2600 studenata mjesečnim iznosom od 120 KM, dok za potrebe smještaja u studentske domove isplaćuje mjesečnu subvenciju za njih 90 u iznosu od 189 KM.

”I ove smo godine u Budžetu izdvojili značajna sredstva za podršku obrazovanju, posebno našim studentima kojima ovakva pomoć sigurno puno znači. Osim što svake godine izdvajamo sredstva za ovaj oblik podrške, onima koji završe studij nastojimo pomoći i u sticanju Zakonom definisanog prvog radnog iskustva kroz pripravništvo. Vlada će, uz potpornu, uvijek nastojati zadržavati i onu razvojnu dimenziju Bužeta, a svako ulaganje u obrazovanje i naše mlade višestruko je ulaganje u bolju sutrašnjicu i u očuvanje demografske slike našeg kantona”, rekao je ovom prilikom Nevenko Herceg, premijer HNK-a.