Vlada Srbije ograničila cijenu gasa

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o privremenoj mjeri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u cijeni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu.

U saopštenju Vlade se navodi da je uredba donesena “usljed globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cijene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbjeđivanja sigurnog snabdijevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta”.

“Uredba ima za cilj otklanjanje posljedica skoka cijene prirodnog gasa kao načina ublažavanja poslkedica energetske krize kako bi se obezbijedilo normalno snabdijevanje svih potrošača ovim energentom. Zato je bilo neophodno energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cijene za dalju prodaju snabdjevačima, javnim snabdjevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine”, piše u saopštenju, prenosi Euronews.

Dodaje se da je bilo neophodno obezbijediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj cijeni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine.

“Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj cijeni od cijene koja je bila tog mjeseca”, dodaje se.

Prethodni članakBorci zaslužuju bolji socijalni status u društvu
Naredni članakOd Srpske za Ukrajinsku crkvu i udruženja po 100.000 KM