Vlada HNK usvojila Odluku o privremenom finansiranju javnih potreba

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je usvojila Odluku o privremenom finansiranju javnih potreba HNK-a za prvo tromjesečje 2024. godine. Takođe, data je saglasnost na Finansijski plan Fonda za zaštitu okoline HNK-a za 2024. godinu u iznosu od 2.800.000,00 KM te usvojena Odluka o izvršenju Finansijskog plana Fonda za 2024. godinu.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Aneksa Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika iz oblasti doktora medicine i stomatologije na području HNK-a. Tim je dokumentom utvrđena najniža neto satnica koja će u prvoj godini primjene iznositi 2,38 KM, a u drugoj godini 2,45 KM, dok će osnovna plata djelatnika biti uvećana za noćni rad najmanje 50 % od bruto satnice.

Nakon što je to učinila i na prethodnoj sjednici, Vlada je danas usvojila i novu odluku u skladu sa kojom će Gradu Mostaru biti doznačeno dodatnih 500.000,00 KM za podršku djelovanju Aerodroma Mostar. Ovim odlukama Vlada je za razvoj mostarskog aerodroma osigurala ukupan iznos od milion KM.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odobren je prenos 100.000,00 KM Šumsko-gospodarskom društvu Šume Hercegovačko-neretvanske d.o.o. Mostar. Takođe, data je saglasnost na Program o izmjenama Programa utroška sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK-a za 2023. godinu za Ministarstvo za pitanja boraca kojim je utvrđen način utroška sredstava po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca u iznosu od 4.855.000,00 KM.

Prethodni članakPojačana frekvencija vozila na ulazu u BiH
Naredni članakOluja na sjeveru Evrope: Poginule dvije osobe