Vlada HNK ukinula koncesiju za MHE Buna

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o prestanku koncesijskog odnosa utvrđenog Ugovorom o koncesiji za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini-hidroelektrane na području Bune.

Usvojene su i odluke o davanju saglasnosti na prijedloge ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana na području Stoca i Čitluka, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Vlada je prihvatila Informaciju u svezi s prijavom na Javni poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje po Programu sufinansiranja zapošljavanja 2024. (Poticajne mjere Zapošljavanje pripravnika), te usvojila Program zapošljavanja pripravnika u 2024. godini u kantonalnim tijelima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, tijelima i institucijama HNK-a.

“Ukupan broj osoba s visokom stručnom spremom, predviđenih za sufinansiranje, iznosi 129 i bit će im omogućeno stjecanje prvog radnog iskustva, osposobljavanje za rad u struci, te mogućnost polaganja stručnoga ispita, sve s ciljem poboljšanja njihove konkurentnosti i integriranja na tržište rada.  S obzirom na činjenicu da je Vlada prethodno uputila Javni poziv pravnim subjektima i privrednicima za iskazivanjem interesa za prijem pripravnika, primljene će prijave biti razmotrene pri raspoređivanju pripravnika nakon provedene konkursne procedure koja će uskoro uslijediti”, navode iz Vlade HNK-a.

Nastavljajući praksu podrške mladima, kantonalna vlada je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz Budžeta HNŽ-a za subvencije mladima za porez na promet nekretnina i rente za četiri nova korisnika, u iznosu od 21.600 KM.

Također, usvojena je i Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju Liste lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja HNK-a.

“Izmjenom je uklonjen članak koji se odnosio na zaštitu domaće proizvodnje, a kojim su bile izuzete strane farmaceutske tvrtke. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite zaduženo je raspisati Javni poziv proizvođačima lijekova odnosno nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova u promet radi uvrštavanja zaštićenih naziva lijekova na Pozitivnu listu lijekova HNK-a. U Pozivu će biti utvrđeni način, rokovi i uslovi za podnošenje zahtjeva za uvrštavanje zaštićenih naziva lijekova na Pozitivnu listu lijekova”, poručuju iz Vlade.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Informacije o realiziranju Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja Opšte bolnice Konjic za četvrti kvartal 2023. godine.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša koje je bilo zaduženo u ime Vlade HNK-a provesti konkursnu proceduru, Vlada je danas donijela Rješenje o konačnom imenovanju članova Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša HNK-a, zaključuje se u saopštenju.

Prethodni članakĐoković u polufinalu Vimbldona
Naredni članakPredstavnički dom FBiH: Jednoglasno usvojen “Adnanov zakon” o transplantaciji