VLADA HNK SE SLAŽE U OVOJ SEDMICI: KOGA ĆE IZABRATI HDZ – SDP ili SDA?

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona trebala bi biti formirana do kraja mjeseca, a do kraja ove sedmice trebala bi biti poznata nova skupštinska, odnosno vladajuća većina, izjavio je za Top Portal predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a Stjepan Bošković.

Bošković, koji ispred HDZ-a kao pobjedničke stranke, vodi proces formiranja vlasti u HNK, kaže da je HDZ prošle sedmice imao pregovore na ovu temu sa SDP-om i SDA, ali i strankama unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

”Pravimo jednu skupštinsku većinu koja je kvalificirana da izglasa novu Vladu i da kroz podršku zakonskim rješenjima da vjetar u leđa novoj Vladi HNK. Već osam godina ova Vlada je u mandatu, od toga četiri u tehničkom i politika HDZ-a je da se napravi jedan ‘refresh’ i da svi oni koji su bili u vladi trebali bi ići na nove dužnosti, a nove osobe bi trebale preuzeti ministarstva”, kaže Bošković.

Na pitanje ko će biti dio nove vladajuće većine, Bošković još nije mogao dati precizan odgovor. ”Sa svima razgovaramo i na dobrom smo putu da imamo veliku većinu za izglasavanje Vlade”, dodaje on.

Upitan da li je u opciji da u vlast uđu i SDP i SDA, Bošković navodi da HDZ ne bježi od široke koalicije ”zbog svega što nas čeka u vremenu koje dolazi”.

”Ne smijemo zanemariti ni snagu SDA od sedam ruku u Skupštini HNK koja je respektabilna i sa njima moramo razgovarati. Šta će biti i koje će stranke biti dio većine vidjećemo. Dali smo i njima vremena da razmišljaju”, kaže Bošković.

On dodaje da je potencijalnim partnerima ponuđen isti paket. ”Isti je paket i jednima i drugima. Ponudili smo da kroz našu buduću saradnju uradimo reforme. Morate znati da su u Ministarstvu obrazovanja kurikulumi toliko stari da kroz srednjoškolsko obrazovanje izbacujemo kadar koji nikome ne treba. To je jedan mali dio onoga što nam slijedi. Moraju pristati na to, ovakvo stanje se ne može održati”, kaže Bošković.

Upitan da li je zatraženo da se Ministarstvo obrazovanja vrati u ”hrvatsku kvotu”, Bošković kaže da to nije uslov, već da kadrovi koji dolaze moraju predlagati rješenja. On ističe da se još nije razgovaralo o broju ministarstava, kao ni o imenima.

Bošković naglašava da će HDZ insistirati da svih 16 hrvatskih ruku u Skupštini bude dio većine i podrži novu Vladu.

Predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH kaže da još nije poznato ni ime mandatara. ”U ovom trenutku ne mogu reći je li to mandatar ili mandatarka, kao ni ime”, dodao je.

Predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Ismet Lulić kaže da su se u prošloj sedmici vodili više nezvanični razgovori.

”Nismo se odmakli od početne pozicije. HDZ kao izborni pobjednik ima obavezu razgovarati sa svima, oni su ti koji diktiraju sami tempo i dogovora i na kraju krajeva koalicionih partnera okupljenih u buduću većinu. Mi smo podcrtali da nas zanima isključivo programska koalicija. Vidjeli smo da je s druge strane spremnost da pričamo o programskoj koaliciji što posljednjih 30 godina nije bio slučaj.  Vidjećemo da li ćemo imati kantonalnu vladu kao federalnu ili će biti iznenađenja”, kaže Lulić.

On dodaje da se nije razgovaralo o resorima, već o programu i skupštinskom kapacitetu.

”Mi očekujemo da prvo dođe do dogovora između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Kada tu dođe do dogovora onda će biti lakše razgovarati sa ostalima. Mi imamo dobru saradnju sa Narodom i pravdom i ne krijemo da u ovom kantonu imamo dobru saradnju sa DF-om. Mislimo da je ta neka priča u našem kantonu izvjesna, ali sačekaćemo da vidimo kako će HDZ BiH postupiti.  Razgovarali smo i sa HDZ-om 1990 i tu je saradnja korektna”, kaže Lulić.

Upitan da li je moguće da u vlast idu i SDP i SDA, Lulić kaže da su sve mogućnosti otvorene. ”U politici ništa ne treba isključiti. Šanse za takvu mogućnost su male, ali nećemo ništa isključiti”, kaže Lulić.

Predsjednik kantonalnog odbora SDA Edin Mušić kaže da se razgovori o formiranju vlasti obavljaju između svih subjekata koji čine skupštinu HNK.

”Pokušava se da se u što kraćem vremenu formira vlada i da nastavi da radi u okviru onih strategija koje su usvojene do sada. Mi smo sa svoje strane aktivni učesnici u razgovorima, stalno smo bili dio vlasti, u Klubu Bošnjaka u Skupštini HNK SDA ima kvalitetnu većinu, ali sve je još otvoreno”, kaže Mušić.

On dodaje da postoji jedan nerazumni nagon u jednom dijelu javnosti i političkih subjekata da se SDA istisne iz političkog ambijenta. Mušić smatra da SDA ima politički kapacitet da se nosi sa svim izazovima i procesima koji su definisani ovim strategijama.

Mušić je svjestan da postoji matematička mogućnost da se vlast napravi i bez SDA. ”Mi nemamo mogućnost blokirati nikoga. Odluka je na onim subjektima koji skupe dvotrećinsku većinu. U svakom slučaju mi smo zainteresovani za jedan kvaliteta pristup imenovanju Vlade HNK, jer SDA po izbornom rezultatu ne bi trebala biti posmatrana na način kao negdje drugo”, kaže Mušić.

On kaže da SDA ima kapacitet veći od jedne trećineu Skupštini HNK, te dodaje da nema govora o ”osipanju” poslanika SDA.

Što se tiče novog izgleda Vlade HNK, Mušić kaže da postoji ”tradicionalni paket resora” i da su male šanse da se redizajnira.

U Skupštini HNK HDZ BiH ima 11 poslanika, HDZ 1990 tri, HRS dva, SDA sedam, SDP tri, DF dva, NIP jednog i NES jednog.

Iz svega što se moglo čuti još uvijek su tri opcije za formiranje vlasti. Prvi scenario je da novu Vladu HNK podrži većina sastavljena od HDZ BiH, HDZ 1990, SDP, NIP i DF-a što je dvadeset ruku. Nije isključeno ni da podršku formiranju Vlade da HRS, ali da ne bude dio vlasti. Drugi scenario je koalicija dva HDZ-a i SDA, a treći da u vlast uđu i SDA i SDP.

Prethodni članakAlarmantno u Krajini: Poplave u Kulen Vakufu
Naredni članakUhapšen odbornik US: Brutalno pretukao suprugu, svastiku, punicu i punca (FOTO)