Vlada HNK O PRIJEMU PRIPRAVNIKA: Ne prebrojavamo krvna zrnca

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona poručili su da su se prilikom prijema pripravnika vodili kriterijumima kvaliteta i socijalnog statusa prijavljenih, a ne prebrojavanjem krvnih zrnaca.
Gradski odbor SNSD-a Mostar optužio je Vladu HNK za kršenje osnovnih ustavnih prava Srba u ovom kantonu, jer  je od 168 pripravnika u 2021. i 2022. godini primljena samo jedna osoba srpske nacionalnosti.
U saopštenju mostarskog SNSD-a podsjetili su se da su srpski kandidati, godinama unazad, marginalizovani, jer je 2017. godine Vlada primila ukupno 125 pripravnika od čega svega pet Srba, 2019/20. ukupno  150 pripravnika, od čega je samo jedan kandidat bio srpske nacionalnosti.

 

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović izjavio je da svake godine Vlada učini napor da značajan broj mladih u tijelima Kantona  i Vlade ima mogućnost odraditi pripravnički staž, te tako stvoriti sve potrebne preduslove da sutra nesmetano mogu konkurisati na tržištu rada.

”To radimo dugi niz godina i po tome smo u pozitivnom smislu prepoznatljivi u Federaciji BiH i šire. Svakako da postoji i način na koji se taj proces vodi. Postoji Komisija koja radi svoj posao na temelju jasno definisanih kriterijuma, a to su izvrsnost, dužina čekanja, socijalni status, prosjek ocjena… Komisija, ja sam siguran, ne pita i ne prebraja krvna zrnca ljudima, nego napravi posao koji je pred njih postavljen. Kada se taj popis sa svim pokazateljima dostavi u Vladu,  Vlada na temelju toga na koncu vrši prijem, objasnio je portparol Vlade HNK Pero Pavlović.

Pozvao je ponovo sve one koji smatraju da su oštećeni da se žale na rezultate konkursa.

”Ima ova Vlada razumijevanja i sigurno će i u nastavku procedure ako ima nezadovoljstva tražiti načina da se i taj kriterijum isprofilira i ugradi. Ono što je zanimljivo je da su ljudi koji su od nedavno među ključnim nosiocima vlasti u Gradu Mostaru i imaju mogućnost da rade isto ovo – danas najglasniji i nezadovoljni. Mi ćemo biti sretni kada nam Grad Mostar, ali i druge jedinice lokalne samouprave pomognu kako nama, tako i mladima u Gradu Mostaru, te prime značajan broj pripravnika pa tamo neka prebroje koliko je Srba, Bošnjaka, Hrvata ili ostalih. U svemu ovome vidimo pozitivnu priču, svjesni da ponekad i u dobrim namjerama i poslovima ima i onih koji na određeni način nisu zadovoljni, što je i logično”, dodao je Pavlović.

 

Prethodni članakUhapšen radnik Doma “Rada Vranješević”
Naredni članakJOŠ 22 ŽRTVE KORONE Virus potvrđen kod 501 osobe u Srpskoj