Višković: Za 500 miliona KM veći obim javnih investicija nego lani

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je obim javnih investicija u Srpskoj ove godine za 500 miliona KM veći nego lani.

– U toku je izgradnja novih bolnica, puteva, auto-puteva, škola, a veliki posao je pokrenut što se tiče razvoja energetskih potencijala kroz gradnju hidro, vjetro i solarnih elektrana – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ovaj rast investicija stvara nova radna mjesta i unapređuje infrastrukturu, što doprinosi ekonomskom razvoju i boljem standardu građana Republike Srpske.

– Investitori i poslovni partneri su zainteresovani za ulaganje, a mi im nudimo odlične uslove, što je razlog njihovog dolaska. Nikada u novijoj istoriji nismo više gradili novih objekata – bolnica, puteva, energetskih potencijala. Republika Srpska je veliko gradilište – od Trebinja do Novog Grada. Nikada nismo gradili više javnih objekata – poručio je predsjednik Vlade Srpske u izjavi za Srnu.

Gradi se sve više proizvodnih pogona širom Republike Srpske, što je značajno za razvoj svakog mjesta, i svaka poslovna inicijativa koja nosi određenu privrednu aktivnost imaće podršku Vlade, naglasio je Višković.

– Trenutno bilježimo rekordan broj zaposlenih od nastanka Republike Srpske, a to je uzrok velikih investicija koje imamo. Vrlo važno je podvući da je realni rast plata veći od inflacije – istakao je Višković i dodao da se Republika Srpska neće zaustaviti na ovim projektima.

On je istakao da je veliki interes investitora za ulaganje u oblast solarne energije u Republici Srpskoj, a pokrenuti su projekti na izgradnji nekoliko hidroelektrana.

– Nedavno je ozvaničen početak radova na HE “Dabar”, investiciji vrijednoj više od 500 miliona KM, a već je uloženo 250 miliona. U realizaciji su HE “Bistrica”, HE “Buk bijela”, do sada je ralizovano 25 miliona evra kroz radove na HES “Gornja Drina”, to se odnosi na Buk bijelu, Foču i Paunce – rekao je Višković.

Prilika za dogovaranje novih investicija, kao i prikazivanje investicione mogućnosti i ponude Republike Srpske biće i “Invest forum”, koji će biti održan 19. septembra u Banskom dvoru u Banjaluci, a organizuju ga Vlada i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske. Na njemu će učestvovati predstavnici iz 20 zemalja, 60 kompanija sa više od 300 učesnika.

– Imam velika očekivanja od ovog foruma, gdje će naši i strani privrednici imati direktnu komunikaciju. Investitori zainteresovani za ulaganje u Republiku Srpsku imaće sve neophodne informacije na jednom mjestu. Na njemu će biti predstavljene mogućnosti direktnog ulaganja, ali i poreska politika koja je bitan faktor zašto se investitori odlučuju ulagati kod nas. Opštine i gradovi iz Srpske imaće mogućnosti da predstave svoje potencijale – rekao je Višković.

Rekao je da Srpska želi da stranim investitorima pokaže da ima puno potencijala u koje mogu sigurno da ulože svoja sredstva.

– Nadam se da ćemo ovo iskoristiti da obezbijedimo još investicija i da nastavimo sa dobrim pokazateljima i dodatno razvijamo Republiku Srpsku na svim poljima – zaključio je Višković.

Prethodni članakSRBI NAPUŠTAJU INSTITUCIJE BIH, AKO SE NASTAVE PROVOKACIJE ŠMITA
Naredni članakŠkolski drugovi iznenadili Lanu Pudar (VIDEO)