VIŠKOVIĆ: U SLUČAJU POTREBE ĐAČKI DOM POSTAJE KOVID BOLNICA

 Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Trebinju da će, ukoliko se u ovoj regiji pogorša epidemiološka situacija i u bolnici ne bude mjesta, trebinjski Dom učenika postati kovid bolnica, a Vlada će obezbijediti smještaj đacima iz ove ustanove.
Višković je rekao da blizu 200 kreveta ima u Đačkom domu, koji je u prethodnom periodu bio karantin.

On je rekao da će jedan broj djece, od njih oko 95 koji se tamo nalaze, biti prebačen u studentski dom, a drugi dio će biti razmješten u hotele.

“Već je dogovoreno vezano i za cijenu. Vlada zajedno sa gradom finansirati troškove, tako da djeca i roditelji neće imati dodatne troškove”, rekao je Višković novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.

On je dodao da u ovom momentu ima više od 200 pacijenata u Hercegovini sa upalom pluća, a kompletna bolnica ima 100 ležajeva, te da se sve ovo radi preventivno.

Višković je još jednom apelovao da svi poštuju preporučene mjere.

On je rekao da projekti koji se rade u Trebinju nisu nešto što se radi samo za izbore, te da se ovdje radilo četiri godine.

“Više od 70 projekta je rađeno. Vlada i institucije Srpske učiniće sve da se ovaj grad i Hercegovina u kompletu i dalje razvijaju. Mi vodimo računa o i regionalnom razvoju. Tako će biti i dalje”, poručio je Višković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je premijeru Srpske što je u ovoj situaciji posjetio Trebinje.

On je rekao da je trenutna epidemiološka situacija stabilna, ali da je povećan broj zaraženih pacijenata.

“Bolnica u Trebinju je regionalna, tu dolaze pacijenti iz cijele Hercegovine, tako da već od jutros imamo 50 pacijenata u bolnici. To je nešto što je povećano u odnosu na predhodne dane”, naglasio je Ćurić.

On je rekao da je danas dogovoreno da će Vlada Srpske preuzeti obaveze vezane za đake smještene u đački dom ukoliko ova ustanova postane kovid bolnica.

“Pričali smo i o programima i projektima na području Trebinja. Bitno je to da se nastavlja podrška Vlade Srpske. Dakle, svi ti programi i projekti će biti završeni”, rekao je Ćurić.Srna