Višković: Sankcije Dodiku i Cvijanović nisu izrečene pojedincima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Republika Srpska ima štetu zbog sankcija kojima su izloženi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

– Srpska ima štetu zbog ovih sankcija, iako se u javnosti to lažno pokušava prikazati da je riječ o sankcijama pojedincima, a onda poslije toga dođete u poziciju da Njemačka donese odluku da povuče saglasnosti iz učešća u određenim projektima koje je finansirala u Republici Srpskoj – rekao je Višković večeras za ATV.

On je naveo da je riječ o 105 miliona evra koje su njemačke kompanije imale kod nekih lokalnih zajednica ili gradova u Republici Srpskoj ili u vezi sa vjetro-parkom “Hrgud”, gdje su javno rekli da se na neko vrijeme povlače iz tih projekata, odnosno uslovno rečeno ostaju u nekom statusu-kvo.

– Ne možemo uticati na odluku Njemačke u smislu da li će oni pomoći neki projekat u Republici Srpskoj. Kod infrastrukturnih projekata mi ćemo u skladu sa zakonom i Ustavom obavijestiti te kompanije da su dužne da se u nekom razumnom roku izjasne jesu li u projektu ili nisu. Ako odustaju od vjetro-parka `Hrgud`, mi ćemo tražiti drugog partnera koji je zainteresovan da radi taj projekat – pojasnio je Višković.

Kada je riječ o bezbjednosti u Republici Srpskoj, Višković je istakao da je Srpska bezbjedna i da Vlada putem Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske čini sve da takva situacija i ostane.

Istakao je da nadležne institucije Srpske u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlaštenjima pružaju bezbjednost i štite sve građane Republike Srpske, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Govoreći o materijalnom položaju boračkih kategorija u Republici Srpskoj, Višković je naveo da će Vlada Srpske u kontinuitetu raditi na realizaciji zaključaka koji su po tom pitanju usvojeni nedavno na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

– Interresorna radna grupa koja je sastavljena od Vlade, resornog ministarstva i boračkih udruženja radiće na realizaciji ovih zaključaka, a neki od zaključaka su već i implementirani – istakao je Višković.

Ponovio je da je Vlada Republike Srpske u oktobru prošle godine donijela odluku da nezaposleni demobilisani borci mlađi od 60 godina imaju mjesečno primanje u iznosu mjesečnog boračkog dodatka, kao što to imaju borci stariji od 60 godina.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske zbog inflacije, koja se pojavila u prvom kvartalu ove godine, prije mjesec dana demobilisanim borcima uputila jednokratnu novčanu pomoć po 100 KM.

Napomenuo je da je Vlada Republike Srpske zatražila od lokalnih zajednica da do kraja marta po istom kriterijumu obrade zahtjeve demobilisanih boraca starijih od 60 godina kojima je jedino primanje borački dodatak.

– Značajna većina opština i gradova nije resornom ministarstvu dostavila zahtjeve, zbog čega apelujem na načelnike i gradonačelnike da putem odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu ubrzaju proceduru – poručio je Višković.

Višković je rekao da je jednokratna novčana pomoć demobilisanim borcima moguća više puta godišnje u zavisnosti od situacije i okolnosti u budžetu Republike Srpske.

Kada je riječ o Programu stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u Republici Srpskoj, Višković je istakao da i dalje resorno ministarstvo nema konačne spiskove, zato što se trenutno vode drugostepeni postupci po određenim žalbama i primjedbama.

– Kada dobijemo konačne spiskove, Vlada će predložiti veći iznos sredstava od planiranih 35 miliona KM za realizaciju ovog programa zbog rasta cijena i sirovina na tržištu – najavio je Višković.

Potvrdio je  da će u maju za 10 odsto biti povećne isplate boračkim kategorijama koje će biti isplaćivane početkom juna, dodajući da se to odnosi na mjesečni borački dodatak i sva davanja po pitanju invalidnina.

Višković je rekao da će u maju u Republici Srpskoj penzije biti povećane za 10 odsto, napominjući da Vlada Republike Srpske ovih dana sa socijalnim partnerima dogovara model povećanja plata javne uprave i svih budžetskih korisnika – MUP Republike Srpske, zdravstvo, obrazovanje, kultura.

Naglasio je da će povećanje plata pokrenuti i pitanje povećanja najniže plate u Republici Srpskoj.

Višković je, pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, rekao da prosječna inflacija u Republici Srpskoj za mart ove godine iznosi 9,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

On je naveo da je u Republici Srpskoj za prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, došlo do rasta plata za 10 odsto, ali da će nažalost, inflacija koja je uvezena, zaključno sa aprilom ove godine pojesti ovaj rast plata.

– Vlada mora ići sa sljedećim povećanjem plata kako bi se zaštitio životni standard građana Republike Srpske – poručio je Višković.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da, zbog vaskršnjih praznika, interventno uplati određena sredstva za svih 15 javnih kuhinja u Republici Srpskoj.

– Donijeli smo odluku da određene količine robe koje smo nabavili – brašno, ulje, konzerviranu hranu, meso i povrće, putem javnih kuhinja i Crvenog krsta damo građanima Republike Srpske kojim je najpotrebnije – kaže Višković.

Prethodni članakČović: Dok se mi bavimo Izbornim zakonom, u Sarajevu biraju člana Predsjedništva
Naredni članakLinta: Hrvatska se ne suočava sa svojom prošlošću o Јasenovcu