Više hiljada ljudi u litiji ulicama Trebinja

Više hiljada Trebinjaca i gostiju grada učestvovalo je u tradicionalnoj preobraženskoj litiji koja je večeras prošla ulicama Trebinja.

Litiju su predvodile vladike hercegovački Dimitrije i budumljansko-nikšićki Joanikije, koji su pozdravili okupljene građane prigodnim besjedama na Trgu slobode.

Vladika Dimitrije poručio je da svaki put sabrani oko praznika iznova razaznajemo da je najveća i vrhunska ljepota ovoga svijeta očovječeni ljudski lik našega Hrisita Spasitelja, te da je ta ljepota ujedno i šansa, mogućnost i poziv – na preobraženje i svjetlost.

Tu svjetlost najbolje svjedoče naša djeca i njihova nevinost i čistota srca, rekao je vladika Dimitrije poručivši sugrađanima – “da moramo čuvati našu djecu i mlade ljudi, koji su naša budućnost, naše spasenje i mogućnost da se preobrazimo na bolje”.

Nažalost, dodao je vladika, danas se i fakulteti završevaju preko veze i bez truda, tako se i posao dobija a novac često zarađuje na nepošten način – zapitavši se: šta to ostavljamo djeci i i kakav primjer njima dajemo.

litija preobrazenje1.jpg

Ne smijemo, dodao je vladika Dimitrije, ni da ih osuđujemo kada nas napuste i odu u druge zemlje, gdje sve njihove vrijednosti koje ponesu odavde neko drugi prepozaje.

„A ovdje to mi nismo prepoznali, zapravo nismo prepoznali – našu budućnost. Mi mnogo olako te ljude, svim onim što im prikazujemo i šta im svjedočimo – tjeramo od nas. Daj Bože da tako ne bude više i da mi damo primjer svima, a posebno našoj djeci i mladim ljudima, da im je ovdje mjesto i da je ovaj grad i ova zemlja mjesto u kojem je moguć život“, poručio je vladika zahumsko-hercegovački.

Mi smo jedno srce i jedna duša

litija preobrazenje6.jpg

Vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija Trebinjci su pozdavili aplauzom i izvicima „Ne damo svetinje“, a veliki transparent sa istom porukom večeras je bio i na zidinama Starog grada.

Vladika je rekao da Trebinje, naročito na ovaj veliki praznik, svjedoči da je grad svjetlosti, te zahvalio Trebinjcima i Hercegovcima na velikoj podršci svojoj braći u Crnoj Gori u odbrani svetinja.

„Kroz istoriju smo dijeli i dobro i zlo. Ova iskušenja kod nas su donijela i nešto dobro – jedinstvo svih onih koji ljube svoju vjeru, svoje svetinje i svoju braću, našu kulturu, tradiciju i sve ono na čemu stojimo“, kazao je vladika Joanikije.

litija preobrazenje7.jpg

On je istakao da mu je bila velika žalost kada je Sveti Vasilije prošle jeseni ophodio Nikšić, a kada je vlast Crne Gore stavila rampu da Hercegovci i narod Svetog Vasilija ne može da dođe.

„Pokušali su da stave tu rampu između Trebinja i Nikšića i nikada se poniženije nisam osjećao nego kada sam vidio da zbog toga narod iz Hercegovine nije mogao da dođe Svetom Vasiliju – i zbog toga tražim od vas oproštaj“, kazao je vladika Joanikije.

Vladika je rekao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski i anticivilizacijski i da je on svojevrsni napad na našu istoriju, kulturu i pamćenje.

litija preobrazenje5.jpg

„Mi smo vašu bratsku podršku dubuko osjećali i ona nas je krijepila. Mi smo jedan narod, jedna vjera, jedna tradicija, kultura i jedno srce i duša. To su potvrdili naši preci, to potvrđujemo mi sada i to će potvrditi naša pokoljenja u budućnosti. Nikakva rampa ne može da nas podijeli“, kazao je vladika Joanikije.

Proslava krsne slave grada i sabornog hrama završena je koncertom filmske i popularne klasične muzike, koji su ispod platana izveli profesore Muzičke škole Trebinje.Trebinjelive

litija preobrazenje4.jpg
thumbnail_20200819_204247.jpg