Virusom korona zaražene još 72 osobe u Srpskoj, jedna preminula

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 72 osobe u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U ovom periodu izvršeno je testiranje 434 laboratorijskih uzoraka.

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa najviše zaraženih osoba je iz Banjaluke – 36, zatim iz Foče sedam, šest iz Bijeljine, te po pet iz Gradiške i Laktaša. Na Palama su zaražene još tri osobe, po dvije iz Kozarske Dubice, Mrkonjić Grada i Prnjavora i po jedna iz Zvornika, Kneževa, Novog Grada i Čelinca.

Od ukupno zaražene još 72 osobe, 38 je muškaraca i 34 žene, od kojih je 20 mlađe, 44 srednje i osam osoba starije životne dobi.

„Imamo određenu stabilizaciju epidemiološke situacije, mada je situacija i dalje nepovoljna“, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Zeljković je dodao da identifikacija pozitivnih đaka u školama ne predstavlja opasnu situaciju i automatsko zatvaranje škola.

„Potrebno je da se đaci pridržavaju propisanih mjera kako u školi tako i u kući“, ponovio je Zeljković.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS, kazala je da je u posljednja 24 čas prijavljen jedan smrtni slučaj.

„U protekloj sedmici imali smo nekoliko slučajeva zaraze u školama ali i dalje ne očekujemo da će škole biti mjesta gdje će se virus širiti“, navela je Đaković Dević.

Ona je apelovala na nastavnike i roditelje da utiču na djecu da propisno nose maske.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 7.874 slučaja virusa korona, a testirano je 68.476. Od posljedica virusa korona preminulo je 265 osoba, a oporavilo se 4.944.

Hospitalizovano je 195 pacijenata i to u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 59, a u opštim bolnicama 136.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.038 osoba, a nadzor je završen kod 53.614 osoba.